Πανελλαδικές 2026: Από αύριο η υποβολή Μηχανογραφικού και Παράλληλου Μηχανογραφικού
Από αύριο, Τρίτη 7 Ιουλίου 2026, έως και την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 θα μπορούν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ να υποβάλουν Μηχανογραφικό και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για ΑΕΙ και ΣΑΕΚ.
Ανοίγει αύριο, Τρίτη 7 Ιουλίου 2026, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή Μηχανογραφικού και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου από τους υποψήφιους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026, στις 23:59.
Οι υποψήφιοι θα μπορούν να εισέρχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση michanografiko.it.minedu.gov.gr από την Τρίτη 7 Ιουλίου, μετά τις 9 το πρωί, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς ασφαλείας τους.
Μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δηλαδή στα ΑΕΙ, καθώς και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, τις ΣΑΕΚ.
Τι ισχύει για τους κωδικούς ασφαλείας
Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας είτε τις δύο επιπλέον ημέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια μέσα στον Ιούλιο.
Για όσους δεν θυμούνται το password που είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, υπάρχουν δύο επιλογές. Μπορούν είτε να απευθυνθούν στο Λύκειό τους είτε, εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό email κατά την απόκτηση του password, να ορίσουν νέο κωδικό μέσα από την εφαρμογή του Μηχανογραφικού, επιλέγοντας «Ξέχασα τον Κωδικό Ασφαλείας».
Το Υπουργείο Παιδείας προτείνει στους υποψήφιους να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο Μηχανογραφικό, το οποίο θα έχει αποκτήσει αυτόματα αριθμό πρωτοκόλλου, ώστε να μπορούν να ελέγξουν ανά πάσα στιγμή τις τελικές προτιμήσεις τους.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην προθεσμία, καθώς είναι αποκλειστική. Μετά την παρέλευσή της, κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε οριστικοποίηση Μηχανογραφικού ή Παράλληλου Μηχανογραφικού.
Ανοιχτά τα Λύκεια για υποστήριξη
Για οποιαδήποτε πληροφορία, τεχνική υποστήριξη ή ακόμη και για χρήση υπολογιστή, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους.
Οι σχολικές μονάδες θα είναι ανοιχτές τις ημέρες των προγραμματισμένων εφημεριών κάθε Λυκείου, καθώς και επιπλέον την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026 και την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026.
Οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2026 θα υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις. Τότε θα μπορέσουν να αποκτήσουν και προσωπικό κωδικό ασφαλείας.
Από 8 Ιουλίου οι Βεβαιώσεις Συμμετοχής
Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε επίσης ότι την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026 θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα εκτύπωσης Βεβαιώσεων Συμμετοχής για όσους συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ.
Η Βεβαίωση Συμμετοχής περιλαμβάνει τους γραπτούς βαθμούς όλων των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, δηλαδή μαθημάτων Γενικής Παιδείας, Προσανατολισμού ή Ειδικότητας, καθώς και Ειδικών και Μουσικών Μαθημάτων.
Οι υποψήφιοι θα μπορούν να παραλαμβάνουν τη Βεβαίωση Συμμετοχής από το ΓΕΛ ή το ΕΠΑΛ στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση – Δήλωση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033