25η Μαρτίου
Εθνική και θρησκευτική εορτή
Ως πότε, παλληκάρια, να ζούμεν στα στενά,
μονάχοι, σαν λιοντάρια, στες ράχες, στα βουνά;
Σπηλιές να κατοικούμεν, να βλέπωμεν κλαδιά,
να φεύγωμ’ απ’ τον κόσμον, για την πικρή σκλαβιά;
Να χάνωμεν αδέλφια, Πατρίδα και γονείς,
τους φίλους, τα παιδιά μας κι όλους τους συγγενείς;
Καλλιό ‘ναι μίας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνοι σκλαβιά και φυλακή!
Ρήγας Βελεστινλής ή Φεραίος
(“Θούριος”, απόσπασμα)
Στις 25 Μαρτίου 1821, ξεκίνησε η Ελληνική επανάσταση ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία, που κρατούσε την Ελλάδα στην σκλαβιά για 400 περίπου χρόνια. Οι συνθήκες, οι καταστάσεις, είχαν ωριμάσει για αυτό. Η επανάσταση άρχισε από τη νότια Ελλάδα, επειδή υπήρχαν οι δυνάμεις για ένα δυναμικό χτύπημα σε στεριά και θάλασσα.
Από τον Μάρτιο του 1821, οι πρώτες μικρές επαναστάσεις απλώθηκαν πολύ γρήγορα: Στις 21 στα Καλάβρυτα, στις 22 στη Μάνη, στις 23 στην Καλαμάτα, στις 24 & 25 στην Πάτρα και σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο, στα Σάλωνα, το Γαλαξίδι, τη Λειβαδιά, την Αταλάντη. Στη συνέχεια απλώθηκε, τον Απρίλιο, στις Σπέτσες, στα Ψαρά, στην Ύδρα, στην Κάσο, στη Μύκονο, στην Αττική και αλλού.
Ως επίσημη ημέρα κήρυξης της Ελληνικής επανάστασης, αναγνωρίζεται η 25η Μαρτίου και γιορτάζεται κάθε χρόνο. Την ημέρα εκείνη του 1821, συγκεντρώθηκε -σύμφωνα με την παράδοση- στην Αγία Λαύρα, μεγάλος αριθμός στρατιωτικών δυνάμεων και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ευλόγησε το ξεκίνημα του επαναστατικού αγώνα. Υψώθηκε το λάβαρο του αγώνα, ενώ δόθηκε απ΄όλους ο όρκος “Ελευθερία ή θάνατος”.
Η Ήπειρος συμμετείχε ενεργά με επαναστατικά κινήματα κατά των Οθωμανικών δυνάμεων του Σουλτάνου, τόσο πριν την επανάσταση του 1821 όσο και μετά, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει την ελευθερία της. Μαχητές της, αγωνίστηκαν & πολλοί θυσιάστηκαν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας, για την ελευθερία που κερδήθηκε πολύ δύσκολα. Ώστε να δημιουργηθεί το πρώτο, μικρό, ελεύθερο ελληνικό κράτος, να τεθούν οι βάσεις για να φτάσουμε, σταδιακά, στα σημερινά σύνορά του.
Απλοί άνθρωποι, φτωχοί, ξεσηκώθηκαν για το μεγάλο σκοπό, την ελευθερία της Ελλάδας, ενάντια στις δυνάμεις που θέλανε τον έλληνα σκλάβο, υποτελή σε Οθωμανούς και ντόπιους υποστηρικτές τους.
Εκτός από εθνική, είναι και μεγάλη θρησκευτική εορτή. Εορτάζεται η αναγγελία της γέννησης του Ιησού από τον αρχάγγελο Γαβριήλ στην Παναγία, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.
Από το Γραφείο Τύπου της Π.Σ.Ε.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!