Φιλοξενούμε σήμερα ένα πρόσωπο με δυο ιδιότητες. Τον Ανδρέα Καραμάνη , Αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας στην Τροχαία Ιωαννίνων και Προπονητή Ξιφασκίας , που κατάφερε να “χτίσει” ένα μεγάλο Σωματείο στα Ιωάννινα, το Τμήμα Ξιφασκίας ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.
Κύριε Καραμάνη αφού σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη στο epirusgate.gr , θα ήθελα να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Είστε ο Προπονητής της Ξιφασκίας ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας στη θέση του της Τροχαίας Ιωαννίνων. Πόσο εύκολα συμβαδίζουν αυτά τα δύο και πως προέκυψε η Ξιφασκία στη ζωή σας;
Κατά αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όπου μέσα από το ιστότοπο σας μου δίνεται την δυνατότητα να μιλήσω για το άθλημα της ξιφασκίας και το σωματείο μου τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Το τμήμα ξιφασκίας του ερασιτέχνη ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ συμπληρώνει ήδη 13 χρόνια στα Ιωάννινα σε μια προσπάθεια που ξεκίνησε κυριολεκτικά από το μηδέν. Με πολλές προσωπικές θυσίες λόγω των απαιτήσεων της εργασίας μου αλλά και των δυσκολιών που ανέκυψαν όλα αυτά τα χρόνια, φτάνοντας πολλές φορές στα όρια να εγκαταλείψω, ο σύλλογος όχι μόνο κατάφερε και παρέμεινε ζωντανός αλλά πλέον πρωταγωνιστεί στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις με δεκάδες παιδιά να δίνουν καθημερινά το παρόν στις προπονήσεις . Η Ξιφασκία στην ζωή μου προέκυψε ως άθλημα επιλογής στην σχολή Αξιωματικών την Ελληνικής Αστυνομίας όπου με κέρδισε από την πρώτη προπόνηση που συμμετείχα. Έκτοτε η ξιφασκία δεν βγήκε ποτέ από την ζωή μου είτε ως αθλητής όσο εργαζόμουν στην Αθήνα είτε ως προπονητής όταν μετέπειτα βρέθηκα στα Ιωάννινα λόγω μετάθεσης μου. Είναι δυο δουλειές εξίσου απαιτητικές και πραγματικά είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις τις ισορροπίες ποσό μάλλον όταν εξελίσσονται και αυξάνονται οι υποχρεώσεις τους . Ο καθένας μας κάνει την προσπάθεια του και αξιολογείται πάντα από το αποτέλεσμα .
Τα τελευταία χρόνια έχετε κάνει θεσμό στην ακριτική Κόνιτσα τη μεγάλη διοργάνωση camp όπου φιλοξενούνται δεκάδες αθλητές απ’ όλο τον κόσμο. 

 Η πανέμορφη Κόνιτσα προέκυψε ως τόπος διεξαγωγής του αθλητικού μας καμπ όταν μαζί με τον προπονητή του Ομίλου Ξιφασκίας Φλώρινας κ. Πέτρο Τσώκα αναζητούσαμε μια περιοχή όπου θα μπορούσαν οι αθλητές μας να συμμετείχαν σε μια κοινόβια διαμονή και θα προπονούνταν μαζί πριν την έναρξη την αθλητικής χρονιάς. Η πρόταση της Κόνιτσας έπεσε μετά από παρακίνηση του κ. Γιάννη Καραμπίνα ο οποίος είχε ήδη διοργανώσει αθλητικά καμπ για το  χάντμπολ στην Κόνιτσα. Το σχέδιο μπήκε σε λειτουργία και τον Αύγουστο του 2022 διοργανώθηκε το πρώτο καμπ ξιφασκίας στην Κονιτσα με την συμμετοχή περίπου 200 αθλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό βάζοντας την παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια καθώς το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Την επόμενη χρόνια στην Κονιτσα βρέθηκαν τα διπλάσια παιδιά δείγμα των εξαιρετικών εντυπώσεων που άφησε στις μνήμες όλων το πρώτο καμπ , δίνοντας παράλληλα μια μεγάλη οικονομική ώθηση στην τοπική κοινωνία αλλά και προβάλλοντας την περιοχή. Για την φετινή χρονιά ήδη γίνονται συζητήσεις με την νέα δημοτική αρχή και ένα ακόμη μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που θα αποτελέσει το έναυσμα η Κονιτσα να εξελιχθεί σε ένα τόπο αθλητικού προορισμού για το άθλημα της ξιφασκίας . Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό .

 Τι διακρίσεις φέρουν οι αθλητές σας και ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Το τμήμα ξιφασκίας του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ όπως σας είπα και στην αρχή αναγνωρίζεται πλέον ως ένα από τα σωματεία που πρωταγωνιστούν στα εγχώρια πρωταθλήματα. Την προηγούμενη χρονιά βρεθήκαμε στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας σωματείων της ελληνικής ομοσπονδίας σε σύνολο 28 σωματείων για το ξίφος μονομαχίας συμμετέχοντας μάλιστα μόνο σε δυο κατηγορίες(παμπαίδων και εφήβων-νεανίδων). Στα highlights ήταν αναμφίβολα η κατάκτηση του πρωταθλήματος της ατομικής κατηγορίας νεανίδων ξίφους μονομαχίας από την Δημοσθένους Ναυσικά στην ηλικία μόλις των 15 ετών . Πρωταθλήτρια αναδείχτηκε επίσης η ομάδα παμπαίδων του συλλόγου με τους Νικόλαο Σόυκερα , Νικόλα Μιχάλη . Άγγελο Τσίπη και Κώστα Μεντή να σηκώνουν το κύπελλο στα Ιωάννινα στο πρωτάθλημα που διοργανώσαμε με απόλυτη επιτυχία στο κλειστό του ΠΕΑΚΙ. Εξίσου μεγάλη επιτυχία είχε και η ομάδα εφήβων του συλλόγου όπου κατέκτησε την δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο σε σύνολο 16 ομάδων     στο ΟΑΚΑ αποτελούμενη από τους Βαγγέλη Παπαϊωάννου , Νικηφόρο Παπαδόπουλο , Νικόλα Σούκερα και Βασίλη Στεργίου. Οι στόχοι μας για την φετινή χρονιά όπως και κάθε χρονιά είναι να είμαστε ευχαριστημένοι με την δουλειά μας και την προσπάθεια μας και κάθε αποτέλεσμα είναι καλοδεχούμενο.
Ποια η σχέση σας με τους αθλητές σας και πως βιώνετε την προπονητική αλλά και προσωπική σχέση μαζί τους;

Με τους αθλητές μου περνάω αρκετές ώρες καθημερινά  στις προπονήσεις ενώ πολλά Σαββατοκύριακα βρισκόμαστε μαζί σε αγώνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπάρχει πραγματικά ένα εξαιρετικό κλίμα όπου απολαμβάνουμε τις προπονήσεις μας, τα ταξίδια μας, όλες μας τις δραστηριότητες . Ο αθλητισμός είναι όντως μια δεύτερη οικογένεια για όλους μας.

 Έχετε τύχει της στήριξης των τοπικών φορέων και αρχών;

Μέσα στα 13 χρόνια λειτουργίας του τμήματος ξιφασκίας του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες κυρίως για την εύρεση κατάλληλου χώρου . Εκεί είχαμε την τύχη να κάνουμε το όραμα μας πραγματικότητα καθώς μετά από πολλές αναζητήσεις βρέθηκε ένας εξαιρετικός χώρος στο κέντρο της πόλης όπου καταφέραμε να τον διαμορφώσουμε σε ένα άρτιο προπονητήριο με όλες τις προδιαγραφές σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο. Και εδώ πρεπει να ευχαριστήσω τον κ. Γιώργο Παπαθανασίου ο οποίος συντέλεσε τα μέγιστα στην επιτυχία αυτή. Επίσης δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη ο οποίος έχει στηρίξει κάθε μας αγώνα που έχουμε διοργανώσει και βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας. Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στον Δήμο Κονιτσας όπου είχαμε μια άριστη συνεργασία και στήριξη στην διοργάνωση του αθλητικού καμπ μας στην Κονιτσα αλλά και στον Δήμο Ιωαννιτών που επίσης στηρίζει τους αγώνες που διοργανώνουμε .

Τις επόμενες μέρες ο Σύλλογός σας θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα. Το όραμά σας για το 2024 σε ποιους τομείς επικεντρώνεται;

Κλείνοντας το τμήμα μας θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα στις εγκαταστάσεις μας στην οδό Καψωμένου την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 στις 7 το απόγευμα. Εκεί θα παρουσιάσουμε την νέα εμφάνιση του συλλόγου και θα βραβεύσουμε τους αθλητές μας που ξεχώρισαν την προηγούμενη αθλητική χρόνια. Προσωπικά το όραμα μου σε ένα μέρος του έχει γίνει πραγματικότητα όταν απολαμβάνω την λειτουργία και εξέλιξη αυτού του οργανισμού που έχει δημιουργηθεί . Θα ήθελα για τα επόμενα χρόνια να μπορέσω να είμαι μέρος στην δημιουργία ενός συλλόγου ξιφασκίας στην Πρέβεζα και στην Άρτα ώστε να δημιουργηθεί ένας πυρήνας στην Ήπειρο για την εξέλιξη και ανάπτυξη του αθλήματος στην περιοχή.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!