Σαν σήμερα 19 Σεπτεμβρίου του 1943, η Παραμυθιά έζησε άλλο ένα δράμα κατα την διάρκεια της κατοχής.

Κάτοικοι χωριών της Παραμυθιάς, 9 το νούμερο, συνεληφθησαν στο παζάρι της πόλης τι Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 1943 απο τις κατοχικές δυνάμεις των Γερμανών και φυλακίστηκαν για μια ημέρα στο σχολείο Βούλγαρη. Μαζί με τους 9 συνεληφθησαν και άλλοι κάτοικοι χωριών, ωστόσο γλίτωσαν την εκτέλεση.

Κατά την είσοδο τους στο σχολείο Βούλγαρη, χώρισαν τα γυναικόπαιδα απο τους άντρες, με τους αντρες να οδηγούντε στο εσωτερικο του σχολείου και τα γυναικόπαιδα να παραμένουν στον αυλειο χώρο.

Ειναι αγνώστο πως επιλεχθήκαν οι 8 απο τους 9 που εκτελέστηκαν, ωστόσο το σίγουρο ειναι πως και σε αυτην την περιπτωση, πως και στην περίπτωση των 49, ο αρχηγος των Τσάμηδων Μοζαρ Ντίνο εχει ολη την ευθύνη.

Το πρωί της αποφράδας εκείνης μερας, οδήγησαν τους 8 φυλακισμένους στον αυλειο χώρο, λέγοντάς τους πως θα τους αφήσουν ελεύθερους και τους τοποθέτησαν στο σημείο της εκτέλεσης εκει που σήμερα βρίσκεται το σχετικο μνημείο.

Στο χώρο που βρισκόταν τα γυναικόπαιδα, εξελισσόταν αλλο ενα δράμα, καθως οι Τσάμηδες ήθελαν να πάρουν τα παιδια για εργασία στα χωράφια τους. Στην προσπάθεια αυτή αντέδρασε μια γυναικα απο το Ποποβο, η Μαρια Κουτούπη, η οποια οδηγήθηκε μαζι στους 8 φυλακισμένους και αποτέλεσε το 9ο άτομο που εκτελέστηκε.

Οι 9 από την Πλακωτή, τις πέντε Εκκλησιές, την Λαμπανίτσα και το Ποποβο, συνελήφθησαν από τους Γερμανούς στη Παραμυθιά και εκτελέστηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη σαν σήμερα στις 19 Σεπτεμβρίου του 1943, 10 ημέρες πριν την εκτέλεση των 49 Προκρίτων.

1. Γεωργίου Ευάγγελος, ετών 31 από Πλακωτή
2. Γεωργίου Μάνθος, ετών 37 από Πλακωτή
3. Πέτσης Ευάγγελος, ετών 20 από Πλακωτή
4. Πέτσης Σταύρος, ετών 28 από Πλακωτή
5. Σταυρόπουλος Δημήτριος, ετών 50 από Πλακωτή
6. Διαμάντης Ευάγγελος, ετών 75 από Ελαταριά
7. Λάμπρου Γεώργιος, ετών 27 απο 5 Εκκλησιές
8. Ρίζος Κωσταντίνος, ετών 18 από Ελαταριά
9. Κουτούπη Μαρία, ετών 62 από Πόποβο

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!