Ένας θεσμός που κλείνει πλέον δέκα χρόνια, τα μαθητικά καλλιτεχνικά φεστιβάλ του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» που διοργανώνει το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επιστρέφουν φέτος την άνοιξη με γιορτές καλλιτεχνικής δράσης σε 19 πόλεις της χώρας.
Με έναρξη τον Απρίλη και διάρκεια μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2024, στα μαθητικά φεστιβάλ με τίτλο «Μαζί», θα συναντηθούν περισσότεροι από 3.500 μαθητές και μαθήτριες, ανάμεσά τους και παιδιά πρόσφυγες, από 200 και πλέον σχολεία, καθώς και εκπαιδευτικοί, θεατροπαιδαγωγοί, γονείς και μέλη της τοπικής κοινότητας, που θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εργαστήρια και δρώμενα, αποτέλεσμα της δουλειάς των σχολείων κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά πάνω σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων.

Ειδικά στα Γιάννενα θα έχουμε τη χαρά φέτος να διοργανώσουμε 2 φεστιβάλ ένα για την Α΄βάθμια και ένα για την Β΄βάθμια. Αυτό της Β΄βάθμιας διεξάγεται τη Δευτέρα 22 Απρίλη στις 9.45 – 12.30 στην αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και μετέχουν ομάδες από 11 σχολεία της περιοχής μας.
Τα φεστιβάλ του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση αποτελούν μία δραστηριότητα που ξεκίνησε το 2015 με τη διοργάνωση «ημερών δράσης» σε σχολεία τα οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» και εξελίχθηκαν σε μια από τις πιο εξωστρεφείς δράσεις του προγράμματος χάρη στην ομαδική δουλειά, το μεράκι και τη συνεργασία δεκάδων ανθρώπων, σχολείων, ομάδων και φορέων. Στις φετινές διοργανώσεις, εκτός από το δίκτυο σχολείων του «Kι αν ήσουν εσύ;» θα πάρουν μέρος και σχολεία ή ομάδες νέων που υλοποίησαν ανάλογα καλλιτεχνικά προγράμματα κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.
To εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται από το 2015 από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση αξιοποιώντας βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.
Περιλαμβάνει επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές ομάδων, διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών προσφύγων, δράσεις δικτύωσης των σχολείων και μαθητικά φεστιβάλ. Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, είναι πιστοποιημένο πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) και έχει εμπλέξει μέχρι σήμερα περισσότερους από 40.000 μαθητές και μαθήτριες και 18.800 εκπαιδευτικούς.
Tα μαθητικά φεστιβάλ της σχολικής χρονιάς 2023/2024 διοργανώνονται σε Αθήνα, Αμφιλοχία, Άμφισσα, Ζάκυνθο, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιεράπετρα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Πάτρα, Ρόδο, Σάμο, Σέρρες, Τρίκαλα, Τρίπολη και Χανιά. Για σχολεία από άλλες περιοχές της χώρας ή του εξωτερικού θα υπάρξει και διαδικτυακή γιορτή!

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!