Ανήμερα της 28ης Φεβρουαρίου, ημέρα της τραγικής επετείου από το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα που βίωσε η χώρα μας με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη, η Ελληνίδα Ευρωπαία Ανακρίτρια, κ. Χριστίνα Σαλάππα καλεί σε απολογία τους 23 κατηγορούμενους για τη σύμβαση τηλεδιοίκησης 717, που έως τότε απέτυχε να υλοποιήσει η χώρα μας.

Η ανάκριση αυτή αφορά στα μη πολιτικά πρόσωπα που σχετίζονται με την πολύπαθη σύμβαση αναβάθμισης του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Ελληνίδα Ευρωπαία Ανακρίτρια από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που εδρεύει στην Ελλάδα, αφού προηγουμένως άσκησε διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε 23 μη πολιτικά πρόσωπα: 18 από τους 23 είναι δημόσιοι υπάλληλοι και βαρύνονται κατά περίπτωση με τα αδικήματα της απάτης, της απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, της ηθικής αυτουργίας στην απάτη και των ψευδών βεβαιώσεων.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η δικαστική λειτουργός ολοκλήρωσε την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης και καλεί τους 23 κατηγορούμενους σε εξηγήσεις ενώπιον της.

Πρόκειται για 14 δημόσιους υπαλλήλους της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις4 δημόσιους υπάλληλους της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων και 5 νόμιμους εκπροσώπους και υπαλλήλους της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Η ποινική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εντέλει χορηγήθηκαν επτά παράνομες παρατάσεις της αρχικής σύμβασης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ. Για τον λόγο αυτό, μετά την πάροδο περισσότερων από εννέα ετών από την υπογραφή της Σύμβασης 717 και σίγουρα μέχρι το τραγικό δυστύχημα το έργο δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.

Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να προσέλθουν στο ανακριτικό γραφείο στο τέλος Φεβρουαρίου, ώστε να λάβουν αντίγραφο της δικογραφίας και να ζητήσουν προθεσμία για την απολογία τους.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!