Το ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί το σοβαρό θέμα της οικολογικής καταστροφής που προκλήθηκε στον ποταμό Λούρο με συνέπεια ανάμεσα σε άλλα να προκύψουν μεγάλες ποσότητες νεκρών ψαριών.
Σε αυτοψία στην οποία προέβησαν μέλη του ΜέΡΑ25, (και ενώ αναμένεται το πόρισμα των υπηρεσιών του Υπουργείου
Περιβάλλοντος),παρατηρήθηκε σημαντική αλλοίωση του ποτάμιου οικοσυστήματος, διακοπή της ροής του νερού, εργασίες στα πλαϊνά της κοίτης, ισοπέδωση, αναμόχλευση κ.λ.π.

Οι αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ της Περιφέρειας-περί άψογης εκτέλεσης των εργασιών-, των κατοίκων και όλων των
εμπλεκόμενων πλευρών δεν βοηθούν να ξεδιαλύνει το τοπίο. Το ΜέΡΑ25 ζητά να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες:
-αν λήφθηκαν οι κατά την ισχύουσα νομοθεσία περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, -για ποιά κλίμακα εργασιών και  επεμβάσεων,
-βάσει ποιών εγκεκριμένων μελετών,
-για πόσο χρονικό διάστημα εκτελούνται οι εργασίες,
-υπό ποιά επίβλεψη και
-τι είδους προφυλάξεων λήφθηκαν για το ποτάμιο οικοσύστημα κατά την εκτέλεση των εργασιών αυτών.
Ζητά επίσης να ελεγχθεί το ύψος του κόστους της πιθανής ζημίας για τις επιχειρήσεις των ιχθυοτροφείων, τον τρόπο αποζημίωσής τους εφόσον διαπιστωθεί ζημία και την απόδοση των ευθυνών σε όσους με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους ευθύνονται για το καταστροφικό αυτό αποτέλεσμα.
Ο ζωικός πλούτος του ποταμού Λούρου, σίγουρα δεν προφυλάχθηκε από τις επεμβάσεις και την αδιαφορία προς τους
κανόνες της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η κυβερνητική αδιαφορία μπροστά στην οικολογική καταστροφή, προφανώς δεν μας εκπλήσσει.

ΜέΡΑ25 ΠΣΕ Ηπείρου
Ίσως γιατί για τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και βουλευτή Ν.Δ. Ιωαννίνων κ. Αμυρά, η τηλεοπτική αξία των νεκρών ψαριών του ποταμού Λούρου είναι μικρότερη από την αυτοψία στις εργασίες δασοπροστασίας του οικοσυστήματος στο Νησί της λίμνης Παμβώτιδας στα Ιωάννινα κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Το ΜέΡΑ25 στηρίζει έμπρακτα την θέση πως κανένα έργο δεν πρέπει να γίνεται ανεξέλεγκτα με κόστος την καταστροφή του περιβάλλοντος, όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα με τον ποταμό Λούρο, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι επηρεάζει και τον Αμβρακικό κόλπο και συγκεκριμένα τα οικοσυστήματα της Ροδιάς και τις ρηχές λιμνοθάλασσες στις εκβολές του, οι οποίες αποτελούν τόπο αναπαραγωγής πολλών θαλασσίων ειδών που ζουν σε αυτόν.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!