«Αποτύχαμε παταγωδώς στην επικοινωνία κινδύνου στην πανδημία, ζήσαμε και ακόμα ζούμε ψευδείς ειδήσεις», υπογράμμισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στην ημερίδα ΙΑΣΩ Γενική Κλινική με θέμα «Επιδημίες – Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα», ενώ ταυτόχρονα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της long covid.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής, η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί πλέον την 3η αιτία θανάτου διεθνώς.

Πώς θα εξελιχθεί η πανδημία – Τα τέσσερα σενάρια

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε τέσσερα σενάρια, τρία απαισιόδοξα και ένα αισιόδοξο, για το μέλλον του κορονοϊού.

  1. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι παραλλαγές του κορονοϊού θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, κάτι που μεταφράζεται σε σταδιακή απώλεια της ανοσίαςπου κατακτήθηκε με κόπο. Όπως τόνισε ο ίδιος, βάσει αυτού του σεναρίου, η ανθρωπότητα θα χρειαστεί νέα εμβόλια.
  2. Το δεύτερο απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει την προβλέπει την παράλληλη παρουσία κορονοϊού και γρίπης.
  3. Το τρίτο σενάριο βασίζεται στην υπόθεση ότι δεν θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα εμβόλια και οι θεραπείες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
  4. Ενώ το τέταρτο, αισιόδοξο, σενάριο έχει να κάνει με την πορεία του κορονοϊού, με τις κοινωνίες αφενός έτοιμες να επανέλθουν σε ρυθμούς κανονικότητας, αποδεχόμενες πλέον τα μέτρα ως απαραίτητα και αφετέρου πως όλα τα αναδυόμενα στελέχη, θα προέρχονται από τη μετάλλαξη Όμικρον, έναντι της οποίας έχουμε σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανοσία αλλά και το όπλο του εμβολίου.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!