Ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ ήταν εξέχων Γάλλος υπαρξιστής φιλόσοφος, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής. 
Ο Jean-Paul Sartre γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1905 στο Παρίσι της Γαλλίας. Έχασε τον πατέρα του σε νεαρή ηλικία και τον μεγάλωσαν η μητέρα και ο παππούς του.
Ο Σαρτρ διέπρεψε ακαδημαϊκά και παρακολούθησε την περίφημη École Normale Supérieure στο Παρίσι, όπου σπούδασε φιλοσοφία.
Ο Σαρτρ θεωρείται συχνά μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της υπαρξιστικής φιλοσοφίας, μιας σχολής σκέψης που δίνει έμφαση στην ατομική ελευθερία, την επιλογή και την ευθύνη. Το φιλοσοφικό του έργο, ιδιαίτερα το «Είναι και το τίποτα» (1943), διερεύνησε υπαρξιακά θέματα όπως η ανθρώπινη ύπαρξη, η ελευθερία και η φύση της συνείδησης.
Ο Σαρτρ ήταν παραγωγικός συγγραφέας και συγγραφέας πολυάριθμων μυθιστορημάτων, θεατρικών έργων και δοκιμίων. Το πιο γνωστό λογοτεχνικό του έργο είναι το μυθιστόρημα «Ναυτία» (1938), που εξερευνά τον παραλογισμό και την υπαρξιακή αγωνία της ζωής. Έγραψε επίσης θεατρικά έργα με επιρροή όπως το “No Exit” (1944) και “The Flies” (1943).
Ο υπαρξισμός του Σαρτρ τονίζει την έννοια «η ύπαρξη προηγείται της ουσίας». Με άλλα λόγια, πίστευε ότι οι άνθρωποι γεννιούνται στον κόσμο χωρίς προκαθορισμένο σκοπό ή φύση και αυτοπροσδιορίζονται μέσα από τις επιλογές και τις πράξεις τους. Ισχυρίστηκε περίφημα ότι «η ύπαρξη προηγείται της ουσίας», που σημαίνει ότι τα άτομα είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία των δικών τους αξιών και νοήματος στη ζωή.
Ο Σαρτρ ήταν πολιτικά ενεργός και ευθυγραμμίστηκε με τις αριστερές και μαρξιστικές ιδεολογίες. Συμμετείχε στη Γαλλική Αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα έγινε υπέρμαχος της αντιαποικιοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η υποστήριξη του κομμουνισμού από τον Σαρτρ και η κριτική του στον δυτικό καπιταλισμό οδήγησαν σε διαμάχες και συζητήσεις.
Ο Σαρτρ είχε μια δια βίου ρομαντική και πνευματική συνεργασία με τη φιλόσοφο και συγγραφέα Σιμόν ντε Μποβουάρ. Είχαν μια μη παραδοσιακή, ανοιχτή σχέση και στήριζαν ο ένας τη δουλειά του άλλου. Τα γραπτά τους επηρέασαν σημαντικά το ένα το άλλο και συχνά συνδέονται με τον υπαρξισμό μαζί.
Ο Σαρτρ αρνήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1964, μια απόφαση που πήρε για να διατηρήσει την πολιτική του ακεραιότητα. Συνέχισε να γράφει και να δραστηριοποιείται στην πολιτική μέχρι που επιδεινώθηκε η υγεία του. Ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ πέθανε στις 15 Απριλίου 1980 στο Παρίσι.
Οι φιλοσοφικές και λογοτεχνικές συνεισφορές του Jean-Paul Sartre είχαν βαθύ αντίκτυπο στην υπαρξιστική σκέψη και στα ευρύτερα πεδία της φιλοσοφίας, της λογοτεχνίας και του πολιτικού ακτιβισμού. Οι ιδέες του για την υπαρξιακή ελευθερία, την ευθύνη και την αναζήτηση του ατόμου για νόημα σε έναν παράλογο κόσμο συνεχίζουν να ασκούν επιρροή και συνεχίζουν να αποτελούν θέματα μελέτης και συζήτησης.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!