Την στήριξη των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τουρισμό και την εστίαση στον Δήμο Ζαγορίου,ζητά με επιστολή που απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη,τιν Πρόεδρο της Βουλής Κ.Τασούλα,τους Υπουργούς Οικονομικών,Ανπάτυξης και Τουριμού,τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ.Αμυρά και τους βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων,ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ.Σουκουβέλος.Στην επιστολή του ο κ. Σουκουβέλος,προτείνει εννέα (9) πολύτιμα «εργαλεία» στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.Αναλυτικά η επιστολή:

 

Κύριε Πρωθυπουργέ

Επικοινωνούμε μαζί σας θέτοντας υπόψιν σας ένα μεγάλο θέμα μεγάλης σημασίας για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό και την εστίαση στον Δήμο Ζαγορίου και κατ επέκταση στους ορεινούς όγκους όλης της χώρας. Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας από την 29η Οκτωβρίου 2020 που εφαρμόστηκε πανελλαδικά η μη μετακίνηση από νομό σε νομό σε συνδυασμό με το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης είδαν τις κρατήσεις τους να ακυρώνονται. Οι μήνες δε που ακολουθούν δεδομένων των συνθηκών φαντάζουν σαν αιωνιότητα. Θα πρέπει να ξεχάσουμε την τουριστική κίνηση για το πρώτο τρίμηνο του 2021, ίσως και για το πρώτο εξάμηνο. Ελπίζουμε με τον ερχομό των εμβολίων και τον σταδιακό εμβολιασμό του πληθυσμού να έχουμε ανάκαμψη το 2ο εξάμηνο του 2021 και ίσως πολύ ισχυρή ανάκαμψη του 2022. Συμπερασματικά έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη χρονιά η οποία θα μπορέσει να ξεπεραστεί μόνο με την ισχυρή στήριξη της πολιτείας σε επιχειρήσεις και σε εργαζόμενους στην περιοχή μας. Ζητούμε τα εξής και ελπίζουμε στην στήριξη σας ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν όρθιες και επιχειρήσεις του Δήμου μας αλλά και των ορεινών προορισμών γενικότερα.

1. Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις επιχειρήσεις των ορεινών όγκων.

2. Πρόγραμμα TOURISM 4 ALL ειδικά για τους ορεινούς όγκους για όλο το έτος 2021.

3. Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού ειδικά για τους ορεινούς προορισμούς.

4. Μείωση για έναν χρόνο του ΦΠΑ στην εστίαση και στα ξενοδοχεία στο 6% και κατάργηση του φόρου διαμονής.

5. Να μην εφαρμοστεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση σε καταστήματα κάτω των 1000 κατοίκων σε ορεινούς όγκους (λόγω μη ύπαρξης ΙΝΤΕΡΝΕΤ κ.λ.π.)

6. Απευθείας επιδότηση επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ με κεφάλαιο κίνησης με σκοπό την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και την κάλυψη μέρος των ζημιών του απολεσθέντος τζίρου του 2020.

7. Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις για ανακαινείσεις, ενεργειακή αναβάθμιση, αλλαγή πάγιου εξοπλισμού, εξοικονόμηση ενέργειας.

8. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και κάλυψη μέρους του μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις διατηρήσουν το προσωπικό τους για το νέο έτος.

9. Δημιουργία διαφημιστικής καμπάνιας για τους ορεινούς προορισμούς για το 2021 και στήριξη αυτών από τους Έλληνες τουρίστες για την δύσκολη χρονιά που έρχεται.

Όπως αντιλαμβάνεστε για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά για μια σειρά ακόμη οι οποίοι αν αναφερθούν ίσως και να κουράσουν θα θέλαμε να κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος και την ζημιά που έχουν υποστεί όλες οι επιχειρήσεις του Δήμου μας. Αντιλαμβάνεστε ότι η λειτουργία των επιχειρήσεων μας δεν γίνεται ούτε με ευχολόγια, ούτε αναμένοντας νε γίνει ένα θαύμα. Προφανώς και αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης σε παγκόσμιο και σε εθνικό επίπεδο.

Όπως και το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής το οποίο συντελείται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το βάρος αυτό δεν είναι δυνατόν να το σηκώσουν οι επιχειρήσεις του Δήμου Ζαγορίου που στην πλειονότητα τους είναι οικογενειακές επιχειρήσεις. Παρακαλούμε άμεσα για ισχυρά αναπτυξιακά μέτρα ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε και να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις στο Δήμο μας. Με εκτίμηση

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΚΟΥΒΕΛΟΣ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!