Η Πέτρα είναι ορεινό χωριό στο ανατολικό Ζαγόρι του νομού Ιωαννίνων, χτισμένο σε υψόμετρο 960 μέτρων. Απέχει 40 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων. Αποτελείται από δυο συνοικισμούς την Πέτρα και τα Σίτσαινα ή Καλλιθέα. Ως το 1967 υπήρχε και τρίτος συνοικισμός, οι κάτοικοί του όμως εγκαταστάθηκαν στην Πέτρα λόγω επικίνδυνων κατολισθήσεων.

Συνορεύει ανατολικά με τα χωριά Χρυσοβίτσα και Μικρό Περιστέρι, προς νότο με το Μεγάλο Περιστέρι και το Δεμάτι, προς δυτικά με την πρώην κοινότητα Ιτέας και προς βορρά με δασώδεις περιοχές. Το χωριό έχει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής με πέτρινα σπίτια, γραφικές πλατείες, πετρόχτιστα καλντερίμια, βρύσες και τοξωτά γεφύρια. Αξιοθέατα θεωρούνται οι δύο μεγαλοπρεπείς βράχοι στην τοποθεσία “Αγία Παρασκευή” και η εκκλησία της Αγίας Τριάδος του 1973.

Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τους δύο βράχους στη θέση ‘’Αγία Παρασκευή’’, ο ένας εκ των βράχων, από τη μια πλευρά ξεπερνά τα 50 μέτρα, ενώ ο δεύτερος τα 30 μέτρα. Η ανάβαση στους βράχους γινόταν στο παρελθόν με ξύλινη σκάλα, ενώ σήμερα γίνεται με κανονική σκάλα από σκυρόδεμα η οποία έχει 68 περίπου σκαλοπάτια και κατασκευάστηκε το έτος 1970. Από ευρήματα στο διαλυθέντα οικισμό της Αγίας Παρασκευής φαίνεται ότι υπήρχε οικισμός από την αρχαιότητα ή τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο. Επί τουρκοκρατίας η Πέτρα ήταν τσιφλίκι του Μορλά Μπέη. Πολλοί κάτοικοί της μετανάστευσαν στη Γερμανία και την Αμερική, ενώ άλλοι στην Αθήνα και τα Γιάννενα. Το τοπικό πανηγύρι διοργανώνεται κάθε χρόνο την ημέρα εορτασμού της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!