Τη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος Παμβώτιδας ως το μόνο εργαλείο το οποίο θα βάλει τέλος σε «παραθυράκια και φτηνά μερεμέτια σε βάρος της λίμνης», ζήτησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, κατά τη διάρκεια της εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας.
Αφορμή για την τοποθέτησή του αυτή είναι τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου 5092/2024 περί αιγιαλού, παραλιών και παρόχθιων εκτάσεων ποταμών και λιμνών που αναγνωρίζει έναντι της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου για διεκδικήσεις τους και διαφορές τους με το κράτος, όσους πολίτες εμφανίζουν εμπράγματα δικαιώματα για συγκεκριμένες εκτάσεις.
Ο δήμαρχος επισήμανε αρχικά ότι ο παραλίμνιος ποδηλατοπεζόδρομος αποτελεί ένα σημαντικό έργο για τη δημοτική αρχή το οποίο αφορά όλους τους γιαννιώτες καθώς προστατεύει και αναδεικνύει τη λίμνη Παμβώτιδα.
Για το λόγο αυτό άλλωστε εντάχτηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής την περίοδο 2014-2019 και μέσω του σχεδίου της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης επιδιώχτηκε να υλοποιηθεί η πρώτη φάση του από την Πλατεία Μαβίλη μέχρι το Πέραμα.
«Όλα αυτά αφορούν το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης. Από εκεί και πέρα οι υπηρεσίες του δήμου ανέλαβαν να εκπονήσουν τις μελέτες οι οποίες ολοκληρώθηκαν σύννομα λαμβάνοντας υπόψη την τότε νομοθεσία», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.
Διευκρίνισε δε ότι η χάραξη του ποδηλατοπεζόδρομου έγινε μεταξύ κόκκινης και κίτρινης γραμμής με τη σύμφωνη γνώμη της Κτηματικής Υπηρεσίας ενώ οι απαλλοτριώσεις έχουν συντελεστεί από το κράτος και το μόνο που έκανε ήταν η σύνταξη των κτηματογραφικών πινάκων.
Ο ίδιος σημείωσε ότι πλέον η νομοθετική εξέλιξη που έχει προκύψει καθώς και όποια άλλη μπορεί να υπάρξει στο μέλλον θα ληφθεί υπόψη από τις υπηρεσίες του δήμου ώστε αν χρειαστεί να γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις.
Τέλος, με αφορμή τις δηλώσεις του επικεφαλής της παράταξης, «Όμορφη Πόλη», Παντελή Κολόκα, στις οποίες μίλησε για ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Θωμά Μπέγκα και για απώλεια 12 εκ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση του ποδηλατοπεζόδρομου, ο δήμαρχος κάλεσε τον κ. Κολόκα να ξεκαθαρίσει σε ποιον φορέα δόθηκε η χρηματοδότηση αυτή, η οποία είναι γνωστό ότι δεν αφορούσε το δήμο Ιωαννιτών αλλά την Περιφέρεια Ηπείρου.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!