Από τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Στ. Πέτσα, δόθηκε η υπ’ αριθμ.: 69732/21-10-2022, απάντηση σε αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, σχετικά με νομοθετική ρύθμιση για κατεχόμενες Δημοτικές Εκτάσεις στο Γλυκόρριζο Άρτας.

Στην αναφορά του ο κ. Γκόκας είχε μεταφέρει το πρόβλημα πολλών συμπολιτών του, οι οποίοι εδώ και χρόνια κατέχουν εκτάσεις στις περιοχές Κάτω Παναγιάς και Αγίου Γεωργίου στο Γλυκόρριζο Άρτας, αλλά το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν είναι ακόμα αποσαφηνισμένο, ενώ πολλές από αυτές τις εκτάσεις είναι καταγεγραμμένες και στο Ελληνικό Κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία του Δήμου Αρταίων.

Τα έγγραφα του Δήμου Αρταίων, που συνόδευαν την εν λόγω αναφορά, ανέφεραν με λεπτομέρεια, την χρονική εξέλιξη αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των συγκεκριμένων περιοχών. Επίσης από τα έγγραφα αυτά προκύπτει ότι αρκετοί κατέχοντες δεν υπέβαλλαν αίτηση εκποίησης των εκτάσεών τους από το Δήμο κατά την εφαρμογή των Νόμων 1080/1980 και 3202/2003 και γι’ αυτό, αν και έχουν εκδώσει νόμιμη οικοδομική άδεια για την κατασκευή των οικιών τους, ως ιδιοκτήτης εμφανίζεται ο Δήμος Αρταίων.

Στην απάντησή του, ο κ. Πέτσας, αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα του συγκεκριμένου ζητήματος και αναφέρει ότι δύναται να γίνει αξιολόγηση μόνο για τα αιτήματα που προέρχονται από τους Δήμους, για σοβαρούς κοινωνικούς ή πολεοδομικούς λόγους και εφόσον τα αιτήματα αυτά έχουν προκύψει μετά από απόφαση των αρμόδιων οργάνων τους. Επίσης θα απαιτηθεί από κάθε Δήμο να εκπονήσει και να  καταθέσει ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση, που θα επιλύει σχετικά ζητήματα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  κάθε περιοχής στους Δήμους, καθώς η κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά, από το Υπουργείο Εσωτερικών και τα συναρμόδια Υπουργεία, εξαιτίας της μοναδικότητάς της, αφού, λόγω της πληθώρας διαφορετικών περιπτώσεων, δεν ενδείκνυται οριζόντια ρύθμιση για τη διευθέτηση του συνόλου των κατεχομένων εκτάσεων της χώρας.Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!