«ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ 2024»: ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΟΡΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία υλοποίησε και φέτος τα «Χελιδονίσματα 2024», μια εκδήλωση που αποτελεί καλωσόρισμα στην άνοιξη και τα χελιδόνια.

Εκδηλώσεις υλοποιούνται κάθε Μάρτιο σε περίπου 35 περιοχές της χώρας και συμμετέχουν σ’ αυτές σχολικές ομάδες, αλλά και το ευρύτερο κοινό, προσφέροντας χαρά και ικανοποίηση σε διοργανωτές, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Σκοπός των «Χελιδονισμάτων» είναι να ευαισθητοποιηθούν κυρίως τα παιδιά σχετικά με τον ερχομό των χελιδονιών, να ενημερωθούν για το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους και να τα βοηθήσουν φτιάχνοντας πήλινες χελιδονοφωλιές.

Αναλυτικότερα:

Την Τρίτη 12 Μαρτίου, 16:00-18:00, φιλοξενήθηκε το Χορευτικό Αγνάντων στο Κέντρο Ενημέρωσης στα Άγναντα, όπου πραγματοποιήθηκε προβολή παρουσίασης για το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου και το ΚΕ στα Άγναντα (2012-2024), με στόχευση και στα Χελιδονίσματα των προηγούμενων ετών, μέσω φωτογραφικού υλικού. Ακολούθησε προβολή παρουσίασης για τα χελιδόνια της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ και κατασκευή Χελιδονοφωλιών.

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου, 10:00-13:00, πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη δράση με το Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις Αγνάντων και συμμετέχοντες από τις Υπηρεσίες του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Την Πέμπτη 4 Απριλίου και σε συνέχεια των δράσεων «Χελιδονίσματα 2024» στην Άγναντα, τοποθετήθηκαν στο προαύλιο χώρο του σχολείου, φωλιές από πηλό, που είχαν κατασκευάσει οι μαθητές κατά την διάρκεια της προηγούμενης δράσης.

Στις 19 Μαρτίου, 10:00-12:00, πραγματοποιήθηκε παρουσίασης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ για τα χελιδόνια και κατασκευή χελιδονοφωλιών στο Δημοτικό σχολείο Κατσικά με τη συμμετοχή 40 παιδιών, Γ΄ δημοτικού

Στις 26 Μαρτίου, 10:00-12:00, πραγματοποιήθηκε προβολή παρουσίασης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ για τα χελιδόνια και κατασκευή χελιδονοφωλιών στο 13ο Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων με τη συμμετοχή 60 παιδιών, Στ΄ δημοτικού

Στις 28 Μαρτίου και 2 Απριλίου, 9:30- 12:30, πραγματοποιήθηκε προβολή παρουσίασης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ για τα χελιδόνια και κατασκευή χελιδονοφωλιών καθώς επίσης και διάφορες χειροτεχνίες και ζωγραφιές. Οι γιορτές έλαβαν χώρα στο Περίπτερο Πληροφόρησης Στενών ποταμού Αχέροντα στην Γλυκή με την συμμετοχή 100 μαθητών από τα Δημοτικά Σχολεία Γλυκής, Σουλίου και Γαρδικίου.

Στις 29 Μαρτίου και 4 Απριλίου, 9:30 – 12:30, πραγματοποιήθηκε προβολή παρουσίασης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ για τα χελιδόνια και κατασκευή χελιδονοφωλιών καθώς επίσης και διάφορες χειροτεχνίες και ζωγραφιές. Οι γιορτές έλαβαν χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεων στην Ηγουμενίτσα με την συμμετοχή 176 μαθητών από το 1ο 2ο 4ο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας και το Δημοτικό Σχολείο Καστρίου.

Την Τρίτη 2 Απριλίου πραγματοποιήθηκε προβολή παρουσίασης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ για τα χελιδόνια και κατασκευή χελιδονοφωλιών στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας με την συμμετοχή 55 μαθητών της Β΄ και Γ΄ τάξης.

Τέλος, σε συνεργασία με ορισμένα από τα σχολεία που συμμετείχαν στην γιορτή ακολούθησε τοποθέτηση φωλιών σε επιλεγμένα σημεία στο χώρο τους, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να παρακολουθήσουν τόσο την έλευση των χελιδονιών όσο και την χρήση των φωλιών από αυτά.
Ευχαριστούμε τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν καθοριστικά στην υλοποίηση των δράσεων.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!