“Τα “καλά και συμφέροντα” των μονοπωλιακών ομίλων με πρόσχημα την πανδημία ήρθε να διασφαλίσει η απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές 16 και 23 Μαίου (ΦΕΚ1944.3/5/2021). Είναι τα προεόρτια για το τι θα ακολουθήσει με την ψήφιση του νομοσχέδιου-εκτρώματος για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την κατάργηση του 8ώρου και της Κυριακής αργίας

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του λιανεμπορίου, μέρες τώρα, γνώριζαν για το δωράκι που τους ετοιμάζει οι κυβέρνηση, αφού είχαν τις βάρδιες της Κυριακής έτοιμες από καιρό!

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι διακαής πόθος των πολυκαταστημάτων, των Super Market και των εμπορικών αλυσίδων. Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχουν βάλει το αντιλαϊκό λιθαράκι τους για να φτάσουμε σήμερα να συζητάμε για δουλεία ήλιο με ήλιο για εμάς και τους εργαζόμενους, 7 μέρες την εβδομάδα, χωρίς ξεκούραση, ελεύθερο και ποιοτικό οικογενειακό χρόνο.

Υπενθυμίζουμε σε διάφορους όψιμους υποστηρικτές τις κυριακάτικης αργίας ότι ήδη σε πολλές περιοχές της Ελλαδος οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα για να ανοίγουν τα καταστήματα τους 32 Κυριακές από τον Μάη ως τον Οκτώβρη από τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα συνυπάρχει το δικαίωμα που έχουν οι επιχειρήσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων τους, στις σταθερές και ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους.

Σε αυτά πάτησε η κυβέρνηση και χωρίς ντροπή μέσα στην πανδημία, την ώρα που εκατοντάδες έχαναν τις ζωές τους, όρισε τα φυσικά καταστήματα των εμπορικών επιχειρήσεων ως «κέντρα διανομής», εξαιρώντας τα από την Κυριακή αργία, αλλά και κάθε αργία.

Αλήθεια τι κερδίσαμε τόσα χρόνια, εμείς οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι απο την συνεχή απελευθέρωση και διεύρυνση του ωραρίου ?

Μήπως αυξήθηκαν τα έσοδα μας ? Μήπως μεγάλωσε η πελατεία μας?

Εμείς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι, από τους εργαζόμενους που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των πελατών μας, δεν έλειψαν οι ώρες που ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά, τα χρήματα έλλειπαν. Αντίθετα αυτοί που βγήκαν ωφελημένοι , όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα που έχουν μαζέψει το μεγάλο κομμάτι της αγοράς στα χέρια τους.

Το παραπέρα ξήλωμα της Κυριακάτικης αργίας μαζί με τους άλλους νόμους “διευθέτησης του χρόνου εργασίας” που προωθούνται, μετατρέπουν την αγορά σε ρωμαϊκή αρένα.

Η παραμικρή προσδοκία ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να βοηθήσει και εμάς να βελτιώσουμε τους μειωμένους τζίρους μας προσκρούει στη σκληρή πραγματικότητα. Η υπεράσπισή της Κυριακάτικης αργίας δεν είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής του καθενός αφού η πανδημία, η οικονομική κρίση και οι συνθήκες που διαμορφωθήκαν από αυτές στην αγορά μας έχουν αναγκάσει τελικά σε δουλειά νύχτα-μέρα για να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα

Δεν επιλέγουμε ανάμεσα στην οικονομική ή τη φυσική μας εξόντωση
Απαιτούμε την κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν την Κυριακάτικη Αργία Μονή απάντηση η οργανωμένη πάλη!

Συνάδελφοι,
Ο δρόμος της οικονομικής ανάκαμψης που επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ είναι στρωμένος

με ένταση της εκμετάλλευσης και καταπατημένα εργατικά δικαιώματα, λουκέτα μαγαζιών και διόγκωση των χρεών των μικρών εμπόρων..

Το δικαίωμά μας στην επιβίωση, στο καθημερινό μεροκάματο, δεν χωρά δίπλα στη δίψα των μεγάλων πολυκαταστημάτων και αλυσίδων για νέα υπέρογκα κέρδη.

Αντίθετα, η δική τους κερδοφορία προϋποθέτει το δικό μας αφανισμό

Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της συνέχισης της πάλης μας ενάντια στο νεό αντεργατικό νομοσχεδιο που προωθεί η κυβερνηση, ενάντια στους νόμους που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια για την απελευθερωση του ωραριου , ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Από τις οποίες θεωρούμαστε ως διαρθρωτικό πρόβλημα.

Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της ενίσχυσης της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών μας όλα αυτά τα χρόνια, η ενίσχυση της πάλης για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

Καλούμε τα υπόλοιπα επαγγελματικά σωματεία του Νομού σε συντονισμό ώστε να δυναμώσουμε τον αγώνα μαζί τους εργαζομένους. Να εντείνουμε τον αγώνα μας και για την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, και την κατάργηση των όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο.

Κανένα μαγαζί ανοιχτό την Κυριακή – Νομοθέτηση της κυριακάτικης αργίας εδώ και τώρα.”

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!