“Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει ακάθεκτη στον δρόμο της διάλυσης του ΕΣΥ. Μετά από σχεδόν 3 χρόνια πανδημίας και ενώ είναι πλέον προφανές το ποιος προσπαθεί καθημερινά να σώσει τον λαό και να προσφέρει υπηρεσίες υγείας, αγνοώντας επιδεικτικά τις έντονες αντιδράσεις του συνόλου των εργαζομένων στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση φέρνει στην Βουλή το νομοσχέδιο που θα βάλει την οριστική ταφόπλακα και θα αλλάξει οριστικά δομικά στοιχεία της δημόσιας περίθαλψης και πρόληψης στην χώρα.

Αφού την Άνοιξη του 2022 ψήφισε την διάλυση της  Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αφού τον Αύγουστο του 2022 με τα καθηκοντολόγια των Νοσηλευτών φέρνει το «Επιτελικό κράτος» στις Νοσηλευτικές Διευθύνσεις και επιχειρεί την υποβάθμιση τους, με το τωρινό νομοσχέδιο, άρει την μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση για τους γιατρούς του ΕΣΥ, ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες των Νοσοκομείων και λέει στους πολίτες να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αν θέλουν να έχουν υπηρεσίες υγείας ( απογευματινά χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία προφανώς με γενναία πληρωμή από τους ασθενείς).

Η Δημόσια Περίθαλψη επιστρέφει στην προ ΕΣΥ εποχή, όπου για να χειρουργηθείς έπρεπε να πουλήσεις χωράφι και για να νοσηλευτείς έπρεπε είτε να μπεις μέσω της ιδιωτικής κλινικής απέναντι από το νοσοκομείο είτε να έχεις πολιτικό μέσο.

Το νέο νομοσχέδιο λειτουργεί σε βάρος των ασθενών, σε βάρος του ΕΣΥ, και της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών. Μόνος κερδισμένος θα είναι τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, που βλέπουν την Υγεία ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας

Αντιμετωπίζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς όχι σαν σκληρά εργαζόμενους και λειτουργούς της υγείας, αλλά σαν περιστασιακούς – επιχειρηματίες – συνεργάτες των δημόσιων νοσοκομείων, που θα μπορούν μετά το 8ωρο ή την εφημερία να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο. Εντελώς κυνικά τους λέει ότι για να δουν «αύξηση στα εισοδήματα τους» θα πρέπει να τους πληρώσουν οι ασθενείς και όχι το δημόσιο. Το δημόσιο για αυτούς σημαίνει χαμηλούς μισθούς, διαρκής υποστελέχωση, υπερεργασία, υπερεφημέρευση, διαρκή εντέλλεσθε μετακινήσεων για μπάλωμα των κενών και υπερφορολόγηση.

Με τις μνημονιακές περικοπές να αιμορραγούν ακόμα το ΕΣΥ, με περίπου 45.000 κενές οργανικές θέσεις, με πάνω από 30.000 εργαζόμενοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (συμβασιούχοι, επικουρικοί), με τους προϋπολογισμούς για τη δημόσια υγεία να βαίνουν μειούμενοι χρόνο το χρόνο, με ουσιαστικά ανύπαρκτη δημόσια ΠΦΥ, με τα Νοσοκομεία να μην μπορούν να καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες με χιλιάδες τακτικά περιστατικά και χειρουργεία σε αναμονή, η κυβέρνηση επιχειρεί το τελειωτικό χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει στο Δημόσιο Σύστημα Υγεία. Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας και βίαιης φτωχοποίησης του λαού επιλέγει να συρρικνώσει το αγαθό της υγείας, να θερίσει το λαϊκό εισόδημα και να ενισχύσει το κεφάλαιο της ιδιωτικής υγείας. Μετατρέπει την υγεία πλήρως σε εμπόρευμα, σε είδος πολυτελείας για τους προνομιούχους.

Καλούμε όλο το λαό, τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του νομού, να συμπορευτούμε στον αγώνα αυτό. Να μην επιτρέψουμε την επιστροφή της Δημόσιας Περίθαλψης πολλές δεκαετίες πίσω. Μαζί σε δρόμους και πλατείες να απαιτήσουμε

  • την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου 
  • την ενίσχυση του ΕΣΥ
  • την αύξηση των δαπανών για την δημόσια υγεία
  • τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης και διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δομών του. Ενάντια στα ΣΔΙΤ και στους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ» που περιλαμβάνουν κλείσιμο δομών, συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποίηση. Υπερασπιζόμαστε την υγεία σαν δημόσιο αγαθό και παλεύουμε ενάντια στην εμπορευματοποίηση της.

Την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022 συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ, της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ και καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στην πύλη του Νοσοκομείου. “

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!