Ημέρα Πρώτη.
Ύστερα από πρόσκληση του Ηπειρωτικού συλλόγου Νυρεμβέργης «Δωδώνη» , στο πλαίσιο της απόφασης του ΔΣ μας, να είναι παρόν πάντα κάποιος εκπρόσωπος του σε κάθε εκδήλωση που πραγματοποιούν τα μέλη μας. Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία του ΔΣ μας (ο Πρόεδρος κύριος Δημήτριος Ντόκος αλλά και ο υποφαινόμενος ταμίας Κουτσοκέρης Γεώργιος) βρεθήκαμε κοντά τους.

Ο σύλλογος εκεί μας επεφύλασσε μια εγκάρδια φιλοξενία. Αισθανθήκαμε σαν να βρισκόμαστε σε μια δική μας μεγάλη οικογένεια.

Μέσα σε ένα κλίμα χαράς και διασκέδασης. Σε μια πανέμορφη κατάμεστη αίθουσα ο σύλλογος Ηπειρωτών Νυρεμβέργης πραγματοποίησε για μια ακόμη φορά την καθιερωμένη ετήσια χοροεσπερίδα του. Με το μουσικό σχήμα φερμένο από την Ελλάδα αποτελούμενο από τον βιρτουόζο σολίστα στο κλαρίνο κύριο Δόκιμο Χαραλάμπους με πενταμελές μουσικό σχήμα, το ανερχόμενο αστέρι, την μοναδική Ιωάννα Χαραλάμπους καθώς και τον εξαιρετικό τραγουδιστή παραδοσιακής μουσικής κύριο Μήτση Κωνσταντίνο.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η κυρία Κολιοφώτη Λαμπρινή με το όμορφο λόγο της. Αφού απεύθυνε έναν εγκάρδιο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους , αναφέρθηκε στις δυσκολίες, που πέρασε ο σύλλογος τους την άσχημη περίοδο του κορονοϊού και πως κατάφεραν μετά από όλη αυτήν την αδράνεια, να περάσουν στην δράση και να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους, με τη δημιουργία ενός πολυάριθμου χορευτικού, αποτελούμενο από όλες τις ηλικίες. Δεν παρέλειψε ακόμα να αναφερθεί στην προσπάθεια της ομοσπονδίας μας όλον αυτόν τον καιρό να κρατήσει επικοινωνία με τα μέλη της και πόσο καλό ήταν αυτό για την επανέναρξη των δράσεων των συλλόγων. Στην συνέχεια παρέδωσε την σκυτάλη στον επίτιμο καλεσμένο της βραδιάς τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Χρυστουπόλεως κύριο Εμμανουήλ. Ο οποίος απευθύνοντας χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε με ζέση στην σημασία των συλλόγων για την νέα γενιά καθώς και την μετάδοση της θρησκείας της γλώσσας και της παράδοσης. Γιατί η νέα γενιά αποτελεί το μέλλον. Επίσης έναν όμορφο χαιρετισμό απεύθυνε ο εφημέριος της ενορίας Νυρεμβέργης πανοσιολογιότατος πατέρας Σωτήριος Τσουρλής και κάλεσε τους παρευρισκόμενους στη θεία λειτουργία που θα πραγματοποιούνταν την επόμενη ημέρα στον ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Παύλου. Στην συνέχεια ύστερα από πρόσκληση της προέδρου κυρίας Κολιοφώτη τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας μας . Καλησπερίζοντας το κοινό της εκδήλωσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σπουδαίο έργο, που κάνει ο σύλλογος της Νυρεμβέργης και ότι αποτελεί παράδειγμα για όλους τους Ηπειρωτικούς συλλόγους της ομοσπονδίας μας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το πολυάριθμο χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου. Την παράσταση έκλεψαν τα μικρά και τα μεγάλα παιδία που με το κέφι και την περηφάνεια τους έδωσαν μια ιδιαίτερη νότα στην βραδιά.

Μετά και την λήψη των καθιερωμένων φωτογραφιών με τα χορευτικά σύνολα. Τα παιδιά του χορευτικού κάλεσαν τους επίσημους της βραδιάς να ανοίξουν μαζί τους τον χορό, που κράτησε ως τα ξημερώματα. Η πίστα δεν άδειασε λεπτό.

Παράλειψη θα ήταν να μην αναφερθούμε στην πλούσια Λαχειοφόρο αγορά του συλλόγου, που αποτέλεσε και το αποκορύφωμα της βραδιάς. Πρωτοστάτης σε όλο αυτό το εγχείρημα αποτέλεσε η Γραμματέας του συλλόγου κυρία Φωτίου Αφροδίτη αλλά πάντα με την βοήθεια του ταμία Γεράσιμου Μηλιώνη καθως και των υπολοίπων μελών του ΔΣ Αθανάσιου Σακελλαρίου, Γεωργίου Πετρόπουλου, Αλέξανδρου Ντάτση και Γεωργίου Μηλιώνη.

Το παρόν στην εκδήλωση εκτός από τους προαναφερόμενους έδωσαν και εκπρόσωποι των ελληνικών φορέων του τόπου, ενδεικτικά θα αναφερθώ στον πρόεδρο της Ελληνικής κοινότητας Νυρεμβέργης κύριο Κωνσταντάτο Διονύσιο καθώς και αντιπροσωπείες πολλών άλλων πολιτιστικών συλλόγων της πόλης

Ημέρα Δεύτερη
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, αφού παρακολουθήσαμε την θεία λειτουργεία, που τελέστηκε από τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Χρυστουπόλεως Εμμανουήλ και τον εφημέριο πανοσιολογιότατο πατέρα Σωτήριο στον πανέμορφο Ναό του αγίου Παύλου Νυρεμβέργης, ακολούθησε ξενάγηση από τον εφημέριο στους χώρους του Ναού. Ο πατέρας Σωτήριος μας μίλησε για τις δράσεις που συμβαίνουν στους βοηθητικούς χώρους του Ναού καθώς και στο ότι η εκκλησιά προσπαθεί να είναι πάντα δίπλα στους συλλόγους όπως μπορεί. Αξιοσημείωτο σημείο της ξενάγησης αυτής αποτέλεσε η επίσκεψη στον χώρο στης βιβλιοθήκης, που στεγάζει μια πανέμορφη συλλογή από αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδος καθώς και το πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από τις πολιτιστικές δραστηριότητες των περασμένων ετών της ομογένειας της Νυρεμβέργης.

Στην συνέχεια η Πρόεδρος όπως και η Γραμματέας του συλλόγου προσφέρθηκαν να μας ξεναγήσουν στη ξακουστή

χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης. Μέσα στα διάφορα εκθέματα ξεχωριστή αναφορά πρέπει να κάνουμε στην χριστουγεννιάτικη αγορά αδελφών πόλεων της Νυρεμβέργης όπου μέλος της αποτελεί και η δική μας Καβάλα με ένα πανέμορφο πάγκο γεμάτο ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, όπου και οι καλοί μας φίλοι μας κέρασαν το παραδοσιακό γερμανικό χριστουγεννιάτικο γλυκό ζεστό κρασί. Έπειτα από κει ακολούθησε φαγητό με την Πρόεδρο και την γραμματέα του συλλόγου στο παραδοσιακό εστιατόριο στο κέντρο της παλιάς πόλης, όπου και μας κεράσανε τα ξακουστά Λουκάνικα της Νυρεμβέργης. Μετά από εκεί αφού ευχαριστήσαμε την Πρόεδρο και την γραμματέα πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την εγκάρδια φιλοξενία. Με την προσμονή ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να ανταποδώσουμε όλη αυτήν την αγάπη και το αίσθημα της οικογενειακής θαλπωρής που μας χαρίσατε.

Με εκτίμηση,
Ο Ταμίας της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης
Κουτσοκέρης Γεώργιος.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!