“Η νοσταλγία για την γενέτειρα, το χωριό μας, μας τραβάει σαν μαγνήτης και υγείας και ηλικίας επιτρεπούσης, το επισκεπτόμαστε τακτικά. Οι συνθήκες όμως για μας τους υπερήλικες είναι διπλά και τριπλά δύσκολες, κυρίως λόγω παντελούς έλλειψης γιατρών και νοσοκομείων. Το οδικό δίκτυο προς το Αργυρόκαστρο είναι ακατάλληλο για μετακίνηση ασθενών, επίσης προς τα Ιωάννινα είναι αδύνατη η πρόσβαση, επειδή δεν επιτρέπεται από το συνοριακό φυλάκιο των Δρυμάδων η διέλευση οχημάτων από το Άνω Πωγώνι στο Πωγώνι εντός των ελληνικών συνόρων.
Δυστυχώς διαπίστωσα από πρώτο χέρι την κατάσταση. Το καλοκαίρι βρισκόμενη στο χωριό μου στις Σχωριάδες, παραλίγο να χάσω την όραση μου εξαιτίας αυτών των δυσκολιών και των ελλείψεων. Έπρεπε να ναυλώσω ένα αυτοκίνητο μέχρι το σύνορο και από εκεί άλλο για να με μεταφέρει στα Γιάννινα.
Ουδέν κακόν αμιγές καλού όμως, αφού στην Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, βρέθηκα ενώπιον πραγματικών επιστημόνων και λειτουργών της Ιατρικής όπου θεράπευσαν τα μάτια μου. Ολόκληρο το προσωπικό του νοσοκομείου είναι ένα υπόδειγμα επαγγελματιών και ανθρώπων. Μέσα στην αγωνία μου και τον πόνο, βρήκα ένα απάγκιο λιμάνι, έως ότου να επανέλθει το φως μου. Ένα τεράστιο ευχαριστώ εκ μέρους μου και της οικογένειας μου! Τους εύχομαι υγεία και δύναμη και να τιμούν πάντα τον όρκο του Ιπποκράτη!
Στις δύσκολες καταστάσεις «ζυγίζεις» και τους συνανθρώπους σου και εδώ οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους συγγενείς του συζύγου μου, που μας συμπαραστάθηκαν στο χωρίο καθ’ όλη την περιπέτεια της υγείας, όπως και τους δικούς μου συγγενείς που με επισκέπτονταν συνέχεια στο νοσοκομείο και όσους με βοήθησαν σ ’αυτή την δύσκολη περίσταση.
Απευθύνω έκκληση προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές – σε συνεννόηση με τις αλβανικές αρχές, να δώσουν μια λύση στο ζήτημα το συνοριακό, τουλάχιστον οι ασθενείς να έχουν απρόσκοπτη διέλευση από τις Δρυμάδες. Μια ελάχιστη παροχή στους κατοίκους της περιοχής μπορεί να έχει πολλαπλάσια κέρδη για όλους.
Αναστασία Μπέη”