Στα “άδυτα” των εργαστηρίων του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης μας ξεναγεί διαδικτυακά το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που γιορτάστηκε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου για 4ηχρονιά, με στόχο τη γνωριμία του κοινού με τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και την ανάδειξη της σημαντικής συνεισφοράς της επιστήμης αυτής στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι ενότητες που μας παρουσιάζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων αφορούν τέσσερις ενότητες:
-Συντήρηση ψηφιδωτών δαπέδων Βασιλική Β (επισκόπου Αλκίσωνος)
Ένα σύνθετο έργο αποτέλεσε η συντήρηση και αποκατάσταση του ψηφιδωτού δαπέδου μίας αψιδωτής αίθουσας του συγκροτήματος του ναού. Το δάπεδο, με διαστάσεις 12,37 x 6,48μ, έχει εμβαδόν 81 τμ περίπου.
Το διακοσμητικό του θέμα περιλαμβάνει 483 τετράγωνα διάχωρα που περιέχουν πτηνά (τουλάχιστον 12 διαφορετικά είδη όπως πάπιες, ερωδιοί, κοκόρια, περιστέρια), ψάρια, φρούτα και κηπευτικά (αχλάδια, σύκα, σταφύλια, σπαράγγια, αγκινάρα κα.), αγγεία με καρπούς.
Μετά την αποκάλυψη, την φωτογραφική αποτύπωση του δαπέδου και την καταγραφή της παθολογίας του, ακολούθησε η συντήρησή του. Πραγματοποιήθηκαν καθαρισμός της επιφάνειας, περισυλλογή και ταξινόμηση διάσπαρτων ψηφίδων και επανατοποθέτησή τους σε κενά σημεία, στερέωση αποκολλημένων ψηφίδων, αποκόλληση τμημάτων του ψηφιδωτού που είχαν υποστεί έντονη καθίζηση και επανατοποθέτηση στην αρχική τους θέση, τελικός καθαρισμός.
Υπεύθυνος: Εμμανουήλ Κλειδάς, Συντηρητής ΕΦΑ Πρέβεζας
Ομάδα εργασίας: Κων/νος Βλαχογιάννης, Ξενοφών Γιώτης, Ιωάννα Κωσταρά, Μαριέττα Πήττα, Γεωργία Τσιώπου, Συντηρητές
-Συντήρηση εικόνων
Συντήρηση φορητών εικόνων που προέρχονται από ναούς στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.
Υπεύθυνος: Δημήτριος Καρβελάς, Προϊστάμενος Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της ΕΦΑ Πρέβεζας
-Συντήρηση κινητών ευρημάτων
Στα εργαστήρια συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας συντηρούνται ευρήματα που προέρχονται από τις ανασκαφικές έρευνες κυρίως στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης αλλά και τους αρχαιολογικούς χώρους Κασσώπης και Νεκρομαντείου.
Αγγεία πήλινα και γυάλινα, σπανιότερα μεταλλικά, νομίσματα, μεταλλικά κοσμήματα και εργαλεία, λίθινα γλυπτά, επιγραφές
-Συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων
Οι επεμβάσεις αποβλέπουν πρωτίστως στην διάσωση των μνημείων, την προστασία και την αποκατάστασή τους ώστε να είναι αναγνώσιμα, φιλικά και προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, με σεβασμό στα ίδια τα μνημεία και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο αυτά βρίσκονται.
Ομάδες εργασίας:
-Νικόπολη
Παναγιώτης Κροκίδας, πολιτικός μηχανικός – Προϊστάμενος Τεχνικού Τμήματος της ΕΦΑ Πρέβεζας Αχιλλέας Τρανουλίδης, Κων/νος Παπαβασιλείου, Λεωνίδας Λεοντάρης, Ελισαβετ Σαρρή, αρχιτέκτονες
-Νεκρομαντείο Αχέροντα
Καλλιόπη Κουτσοτόλη, πολιτικός μηχανικός
Χρυσάνθη Ιωακειμίδου, Αθηνά Μπουζάκη, αρχιτέκτονες
Κων/νος Λάμπας, Ειρήνη Σούφλα, Διονυσία Σταματοπούλου, Δημήτρης Στρωματιάς, Στέφανος Χρηστίδης, συντηρητές.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!