Η πετρόκτιστη σκάλα της Βίτσας, είναι ένα από τα ποιό όμορφα παλιά μονοπάτια του Ζαγορίου, που ενώνει τη Βίτσα με το Καπέσοβο και το Κουκούλι. Στη μέση της διαδρομής μας, λοξοδρομούμε για λίγο και επισκεπτόμαστε το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου για να θαυμάσουμε από εκεί τη θέα της περιοχής.

Η Σκάλα κατασκευάστηκε το 1868 με χορηγία της Σκαμνελιώτισας ευεργέτιδας Αγγελικής Παπάζογλου και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Χρησιμοποιήθηκε πολύ επί ένα αιώνα γιατί ήταν ο δρόμος που ένωνε τα χωριά που βρίσκονταν από τη μία πλευρά της Χαράδρας με τα άλλα απέναντι. Είναι δρόμος λιθόστρωτος, απαράμιλλης αρχιτεκτονικής που δένει με την αγριότητα του τοπίου. Η “Σκάλα της κυρ Αλέξαινας” η αλλιώς η “Σκάλα στο ποτάμι” είναι ένα γνήσιο παραδοσιακό μονοπάτι με το μεγαλύτερο τμήμα του να είναι πλακόστρωτο. Αποτελεί δε και το σημείο πρόσβασης της Βίτσας, στην χαράδρα του Βίκου. Η σκάλα διασχίζει τον ποταμό Βίκο, διασχίζοντας το ποτάμι σε ένα σημείο εκπληκτικής ομορφιάς, όπου και έχει κατασκευαστεί το πέτρινο Γεφύρι του Μίσιου, το οποίο κτίσθηκε το 1748 με δαπάνες της οικογένειας του Αλέξη Μίσιου από το Μονοδέντρι.

Η σκάλα αυτή της κυρ’ Αλέξαινας αποτελούσε το βασικό οδικό άξονα από τα μεσαιωνικά χρόνια έως το Β’ παγκόσμιο πόλεμο για τα χωριά του Ζαγορίου και του ταξιδεμένους Ζαγορίσιους, στο πολυθρύλητο ταξίδι τους από και προς τα ξένα. Υπάρχει σήμανση με πινακίδα από την πλατεία του χωριού, που οδηγεί τον περιπατητή μετά από μία άνετη 20λεπτη πορεία στην κοίτη της χαράδρας και στο παραδοσιακό γεφύρι του Μίσιου. Είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια χρονιά και πάλι η οικογένεια του Αλέξη Μίσιου έδωσε χρήματα για τη κατασκευή και μιας δεύτερης γέφυρας, στο Ανατολικό Ζαγόρι αυτή τη φορά, της γέφυρας της Βωβούσας. Το πέτρινα αυτό γεφύρι είναι κτισμένο στην είσοδο της χαράδρας του Βίκου, πάνω στον ποταμό «Ξεροπόταμο», σ’ ένα σημείο όπου όπως γράφει ο Ιωάννης Λαμπρίδης, η οικογένεια Μίσιου διατηρούσε υδρόμυλο, ο οποίος λειτουργούσε ως τα τέλη του 19ου αιώνα. Το μονοπάτι αυτό είναι μοναδικό τόσο για την άριστη κατασκευή του πάνω στη χαράδρα του Βίκου όσο και για το φυσική ομορφιά της περιοχής, του Εθνικού Δρυμού Βίκου, καθώς και για τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα του τόπου.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!