Με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ επικοινώνησε τη Δευτέρα 9 Μαΐου ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με κύριο θέμα συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία που δεν φαίνεται να παρουσιάζει σημάδια αποκλιμάκωσης.
Ο πρόεδρος της Κίνας είπε στον κ. Σολτς ότι πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες για να μην εξελιχθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία σε μια «μη διαχειρίσιμη κατάσταση», μετέδωσε το κινεζικό κρατικό ραδιόφωνο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε μέσω βιντεοκλήσης που είχαν οι δύο ηγέτες: «πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να αποφευχθεί η όξυνση και η επέκταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση».

Ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε επίσης τη Γερμανία να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας. Πρόκειται για ένα ευρύ αλλά ασαφές πλαίσιο που έχει προτείνει ο Σι τον περασμένο μήνα και το οποίο υποστηρίζει την αρχή της «αδιαίρετης ασφάλειας», μια έννοια που επικαλέστηκε η Ρωσία για να δικαιολογήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες έχουν επανειλημμένα παραπονεθεί ότι ο ίδιος ο Σι δεν ασκεί επιρροή ή πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να τερματίσει τον πόλεμο. Μάλιστα στο πρώτο του ταξίδι ως καγκελάριος στην Ασία στα τέλη Απριλίου, ο Σολτς επισκέφθηκε την Ιαπωνία, αποφεύγοντας την Κίνα, αν και η προκάτοχός του, Άνγκελα Μέρκελ, διατηρούσε καλές σχέσεις με τον ασιατικό γίγαντα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απογοήτευση των Γερμανών για την υποστήριξη της Κίνας προς τον Πούτιν φαίνεται ότι οδήγησαν σε επανεκτίμηση των σχέσεων με το Πεκίνο.

Έξαλλου από την έναρξη του πολέμου η Κίνα παρέχει στον Πούτιν πολιτική υποστήριξη, τονίζοντας τη «στρατηγική εταιρική σχέση» της με τη Μόσχα και παρουσιάζοντας τις ΗΠΑ και την προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ ως τις κύριες αιτίες της σύγκρουσης. Το Πεκίνο έχει επίσης επικρίνει έντονα τη σκληρή πολιτική κυρώσεων της ΕΕ έναντι της Μόσχας.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!