• Γράφει ο  Κώστας Παπαθεοδώρου

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση καταρρέει και μάλιστα ο διεθνής παράγων  έχει προγράψει τον σημερινό πρωθυπουργό. Άγνωστο σε μένα γιατί αν και ήταν ο πλέον πειθήνιος υπάλληλός τους. Ποτέ και σε τίποτε δεν έφερε αντίρρηση ακόμη και αν υπονόμευε και ζημίωνε αναντίρρητα και ανοικτά την χώρα και το λαό. 

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά και ανατριχιαστικά. Παραδείγματα που καταδεικνύουν τον αμοραλισμό και την υστεροβουλία του. Δεν ορρωδεί προ ουδενός- δεν έχει κόκκινες η μαύρες γραμμές. Φεύγει αφήνοντας πίσω του κόκκινες γραμμές από αίμα και μαύρες από τον υπόκοσμο που συγκέντρωσε γύρω του για να στήσει τη δική του αδίστακτη  «cosa nostra».

Ο άνθρωπος- παρωδία έχει εξελιχθεί σε πρωθυπουργό- τραγωδία.

Επαναλαμβάνω πως άγνωστο γιατί,  ο διεθνής παράγων πλέον του τράβηξε την πρίζα. Θα έλεγα ότι ήδη είναι εγκεφαλικά νεκρός. 

Στη θητεία του η  χώρα έζησε τις πιο φρικτές στιγμές στην ιστορία της και ο λαός τις πιο δραματικές ημέρες της ζωής του. Ημέρες που ήταν διαρκείς νύχτες. Με βαθύ σκοτάδι και μεγάλο πόνο.

Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε τελικά μια άγρια συμμορία, δομημένη στο πρότυπο της σικελικής μαφίας.

Από τις πρώτες ημέρες της εξουσίας  του άλλαξε τους νόμους και τα ήθη ώστε να διορίσει σε θέσεις ελέγχου ανίκανους φίλους και  ανεπαρκείς συμβούλους, κοντινούς συγγενείς και ανερμάτιστους τυχοδιώκτες.

Και κατόρθωσε με την πρωτοφανή υποστήριξη των συστημικών ΜΜΕ να παρουσιάζει τις τραγωδίες ως νίκες και τις ήττες ως ευκαιρίες.

Ποτέ άλλοτε δε θυμάμαι τέτοια υποστήριξη και τόση ανοχή. Και σήμερα 3 και κάτι χρόνια μετά το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κύμα που τον έβγαλε στην ακτή και τον έφερε στην εξουσία, κατόρθωσε να προκαλέσει   τέτοιο αντι- Μητσοτακικό τσουνάμι που τσακίζει στα βράχια και όλη τη Ν.Δ.

Οι πληροφορίες λένε ότι ακόμη και εντός της Ν.Δ. υπάρχει μεγάλη ένταση και αναταραχή και μάλιστα δεν αποκλείεται το  ενδεχόμενο εκδήλωσης κομματικού προνουντσιαμέντου. Πριν τις επικείμενες  εκλογές!

Ήδη υπάρχουν τέτοιες κινήσεις- όπως για παράδειγμα η δημόσια αντίδραση  μη ελεγχόμενων βουλευτών της πλειοψηφίας σε απόπειρα αντικατάστασής τους από την  καίρια- λόγω και της συγκυρίας-  επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής.

Να θυμίσω μερικές από τις στιγμές εποποιίας της κυβέρνησής του: Παρουσιάστηκε ως η «μάχη του Μαραθώνα» η απόκρουση των  ξυπόλητων και πεινασμένων μεταναστών στον Έβρο.  Τότε τα ΜΜΕ έγραψαν δοκίμια στρατηγικής που- όπως αναφέρουν- διδάσκονται ως επιτελικά σχέδια στις στρατιωτικές ακαδημίες του κόσμου…

Να θυμίσω επίσης τις φωτιές που πέρσι κατάκαψαν όλη την Ελλάδα. Και πάλι τα ΜΜΕ πανηγύριζαν ότι ο Μωυσής έσωσε το λαό, όπως προηγουμένως είχε κάνει με την πανδημία.

Και με τα μνημόνια θρίαμβος. Με μια τεράστια και μοναδική στα ιστορικά χρονικά επίδοση. Μετράω και βρίσκω ότι τελικά βγήκαμε περισσότερες φορές από όσες μπήκαμε στην εποπτεία των εταίρων μας και μάλιστα με δημόσιο χρέος που φτάνει… μόλις το 260% του ΑΕΠ.

Αλλά η οργή που διατρέχει αυτό το άρθρο κυρίως έχει να κάνει αφενός με τη διάταξη 4964/22 που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο  2-3 μέρες πριν κλείσει η Βουλή και που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να πουλήσει το νερό σε ιδιώτες παρακάμπτοντας το ΣτΕ.

Να θυμίσω ότι και το 2020  η Κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να εκχωρήσει  σε ιδιώτες (Γάλλους ενδιαφερόμενους εξ όσων θρυλείται) αλλά τότε το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι «το νερό ως δημόσιο αγαθό δεν δύναται να εκχωρηθεί σε ιδιώτες».

Και η τραγωδία είναι ότι η αντιπολίτευση δεν αντέδρασε. Είτε γιατί λιαζόταν «παρά θιν` αλός»  είτε- ακόμα χειρότερα – επειδή δεν ήθελε. Για τον όποιο λόγο…

Δεν έχουν άραγε ακούσει ότι οι επόμενοι πόλεμοι θα είναι για το νερό; Και επίσης δε γνωρίζουν αυτά που μαθαίνουν οι πρωτοετείς φοιτητές της οικονομικής επιστήμης ότι δηλαδή, στρατηγικές επιχειρήσεις που είναι ουσιώδεις για τη λειτουργία του κράτους και την ποιότητα ζωής των πολιτών δεν πωλούνται. Ασχέτως αν αυτές είναι ζημιογόνες. Δεν είναι δυνατόν να εκχωρηθεί σε ιδιώτες η Δικαιοσύνη, η Άμυνα, η Ασφάλεια…

Ένας τέτοιος τομέας είναι και το νερό. Και κατ` αρχήν κανένας δεν έχει να προσάψει  κάτι στην  ΕΥΔΑΠ. Παρέχει εξαιρετικής ποιότητας νερό στους κατοίκους του λεκανοπεδίου επειδή χρησιμοποιεί εξελιγμένα  φίλτρα και εξευγενισμένες μεθόδους ανάλυσης και ελέγχου και μάλιστα η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα στην Ε.Ε. που τροφοδοτεί τους πολίτες της με πόσιμο νερό!

Στις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα εντάσσονται προφανώς η υγεία και η παιδεία, η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες. 

Μάλιστα, η  ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών αποτελούν τις  πλέον οδυνηρές σύγχρονες εμπειρίες μας. Ζούμε σε δραματικούς καιρούς   και η αναγκαιότητα του δημόσιου ελέγχου και των 2 αυτών τομέων είναι πασιφανής.

Επανερχόμενος στον τίτλο του άρθρου, θεωρώ ότι η επιμήκυνση της παραμονής του σημερινού πρωθυπουργού στην εξουσία  είναι άκρως επικίνδυνη. Επόμενος στόχος είναι το νερό και μάλιστα σε μια εποχή που ο κόσμος πλήττεται από ξηρασία. Είναι τυχαίος ο χρονισμός;

Σε όσους έθεσα το ερώτημα με αποπήραν! Είναι -μου είπαν- ακόμη ένα γραμμάτιο που πρέπει να εξοφληθεί. Ίσως και η τελευταία πράξη του δράματος που ξεκίνησε με τις εκποιήσεις των τηλεπικοινωνιών, των αεροδρομίων, των αυτοκινητοδρόμων, των λιμανιών, της ΔΕΗ…

Οι ευθύνες είναι διαχρονικές αλλά επί Μητσοτάκη η παρωδία έγινε τραγωδία… 

Κλείνοντας να πληροφορήσω τους ενδιαφερόμενους ότι πρόσφατα ανακαλύφθηκε εξω-πλανήτης. Ίσως χρειαστεί αν εγκαίρως δραπετεύσουν.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!