Την ευθεία διαφωνία του με την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο 14ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ άφησε σαφείς και βαριές υπόνοιες για την εξωτερική πολιτική.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι θέλει να μιλήσει για την πατρίδα. «Κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι αυτό δεν είναι πολιτικά ορθό, ωστόσο εγώ δεν είμαι με την πολιτική ορθότητα αλλά με την πολιτική αλήθεια», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς μίλησε για την περίοδο των πολλαπλών κρίσεων που διανύουμε και επεσήμανε την ανάγκη για καθαρές απαντήσεις. «Ζούμε σε περίεργους καιρούς, σε καιρούς ανατροπών», είπε και πρόσθεσε ότι η Δύση βιώνει ένα σοκ.

«Η κρίση διαχέεται σε όλα τα επίπεδα, στον πολιτισμό, στη ζωή στις μεγάλες πόλεις, στην υγεία, στην πολιτική που όλο και περισσότερο μοιάζει να ελέγχεται από κέντρα υπερεθνικά».

Έρχομαι στα της πατρίδας μας. Δεν θα ήταν χρήσιμο να χαϊδέψω αυτιά ούτε για τη χώρα ούτε για την παράταξη. Εξάλλου τα θετικά αναγνωρίζονται , αλλά και τα λάθη αναγνωρίζονται όπως έγινε με τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Το ζήτημα είναι να υπάρξει μόνιμη λύση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη η οποία πολλές φορές καθυστερεί.

Δεν είναι μόνιμη λύση οι επιδοτήσεις

Για το ρεύμα χρειάζεται αλλαγή στην τιμολόγηση και αλλαγή στη φορολογία. Οι επιδοτήσεις δεν είναι μόνιμη λύση. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην ενέργεια αλλά και σε όλα όσα συνδέονται με αυτήν.

Αποδεικνύεται σήμερα ότι η πολιτική της Ευρώπης ήταν λάθος γιατί εξαρτήθηκε μόνο από τη Ρωσία με τις ευλογίες της Γερμανίας. Και ήταν λάθος γιατί υπήρξε αντίληψη ότι θα μπορούσαμε να αντκαταστήσουμε εύκολα και γρήγορα τον άνθρακα με τον ήλιο και τον αέρα.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην περίοδο της διακυβέρνησής του που όπως είπε έγιναν κινήσεις για διεθνείς συνεργασίες προκειμένου η Ελλάδα να γίνει ανεξάρτητη ενεργειακά.

Η πολιτική αυτή ατόνισε γιατί υπήρξαν εκείνοι που είπαν ότι δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε τον βυθό γιατί είμαστε με την πράσινη ανάπτυξη.

Ευτυχώς ο πρωθυπουργός μίλησε για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της χώρας, όπως και για την αλλαγή του σχεδίου απολιγνιτοποίησης.

Για μια Ελλάδα ενεργειακά ανεξάρτητη

Σε σχέση με το ενεργειακό σχέδιο με το LNG υπάρχει διαφορά στο να είναι η Ελλάδα ο «μεσολαβητής» που θα μεταφέρει ενέργεια σε άλλες χώρες και άλλο να εξάγει τη δική της ενέργεια.

Η χώρα μας πρέπει να αναπτύξει την οικονομία των υδρογονανθράκων, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να διεκδικήσει τα εθνικά της συμφέροντα κόντρα στην τουρκική προκλητικότητα.

Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που ισχύει σήμερα, προβλέπει με σαφήνεια, ότι τα Ελληνικά νησιά – συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου – έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ. Πράγμα που σημαίνει ότι η Ελληνική ΑΟΖ «ακουμπά» την Κυπριακή.

Σύνδεση εθνικών συμφερόντων με ενεργειακά
Δεν μπορεί εμείς να ξεκινάμε από κάτι λιγότερο! Δεν μπορεί ελληνικά στόματα να λένε, επισήμως,
ότι είμαστε… «μοναχοφάηδες» όταν διεκδικούμε όσα το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει ως δικά μας. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Τα οποία είναι σε όφελος της Ευρώπης – και της Δύσης ολόκληρης. Και είμαι βέβαιος, ότι ο Πρωθυπουργός, στο ταξίδι του, σε λίγες μέρες, στις ΗΠΑ, θα τα εξηγήσει όλα αυτά διεξοδικά.

Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», που προωθεί ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, βοηθά στην πραγματικότητα τη Ρωσία. Παίζει το παιγνίδι της Ρωσίας! Η “γαλάζια πατρίδα” μπλοκάρει το μόνο «ανταγωνιστή» του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη!

Δηλαδή τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκονται και οι δικές μας ΑΟΖ!

Και γι’ αυτό η Τουρκία υπονομεύει την ισχυρή συμμαχία Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου!

Συμμαχία που είναι προϋπόθεση, για να αναδειχθούν τα κοιτάσματα αυτά και ο εθνικός μας πλούτος, που εκεί βρίσκεται …

Η κυβέρνησή μας αγόρασε τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη – και καλά έκανε. Αγόρασε και τα γαλλικά πολεμικά σκάφη ανοικτή θαλάσσης. Επίσης σωστό.

Και υπέγραψε την Ελληνογαλλική Συμφωνία Αμυντικής Συνδρομής, πράγμα που ήταν το πιο σωστό απ’ όλα!

Λόμπι κατευνασμού

Θυμίζω, όμως, ότι υπάρχει το γνωστό “λόμπι του Κατευνασμού” στην Ελλάδα. Που έχει διεισδύσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Δηλαδή, οι οπαδοί της εύκολης «τακτοποίησης» των εθνικών μας θεμάτων.

Που ζητούσαν και επέμεναν, να μην πάρουμε πλοία ανοικτής θαλάσσης, και να μην υπογράψουμε την Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία. Γιατί δεν έπρεπε, λέει, να εγκαταλείψουμε … “το άρμα της Γερμανίας”!
Δηλαδή μας έλεγαν, να μην πάμε

Στις δημόσιες παρεμβάσεις μου, εδώ και χρόνια, συγκρούστηκα με αυτούς τους κυρίους. Διαφώνησα ευθέως με την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών.

Δεν διαφωνούσα “να συζητάμε γενικά” με την Τουρκία… Διαφώνησα με το να κάνουμε επίσημο διάλογο,
την ώρα που συνεχίζονταν και κλιμακώνονταν οι προκλήσεις και τα τετελεσμένα του Ερντογάν.

Κι ο Ερντογάν κατάφερε έτσι τελικά να αποφύγει τις κυρώσεις! Όπως ακριβώς επεδίωκε η κα. Μέρκελ…

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν σταματάνε

Στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στις προκλήσεις από την Τουρκική πλευρά από το Ορούτς Ρέις μέχρι σήμερα. Και πρόσθεσε ότι αυτός ήταν ο λόγος που διαφώνησε με τις διερευνητικές

Γι’ αυτό είπα τότε: «Με Πειρατές δεν κάνεις διάλογο». Γιατί τέτοιος “διάλογος” ενθαρρύνει – και «νομιμοποιεί» στα μάτια τρίτων – την κλιμάκωση των προκλήσεων.

Στο μεταξύ, βέβαια, δεν υπήρξε “ύφεση” στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό Συνεχή κλιμάκωση είχαμε, σε όλα τα μέτωπα…

Έχουν μεταπηδήσει, από τις «γκρίζες ζώνες», στην αποστρατικοποίηση του Αιγαίου. Ληστεύουν τον πλούτο της Κύπρου. Προχωρούν ήδη σε εποικισμό της Αμμοχώστου, όπου εγκαθιστούν τα πιο σύγχρονα πολεμικά μέσα.

Επεμβαίνουν διαρκώς σε όλα τα Βαλκάνια με όπλο το μουσουλμανικό στοιχείο. Και δημιουργούν σταθερά και με στόχο μακροχρόνιο, ζητήματα στη Θράκη. Φωνάζω χρόνια για την Θράκη! Είναι το επόμενο βήμα της Τουρκίας,
ειδικά σε μια περίοδο, όπου έχουν ξεσπάσει παντού οι θύελλες του αναθεωρητισμού.

Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει στην πράξη την αμφισβήτηση, όχι μόνο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων,
αλλά και της ίδιας της εθνικής μας κυριαρχίας.

Κι όταν εγώ ζήτησα κυρώσεις, ειπώθηκε τότε, ότι «η απειλή κυρώσεων είναι πιο ισχυρό όπλο από τις ίδιες τις κυρώσεις». Δεν βλέπω όμως, να κάμφθηκε από την “απειλή” αυτή η Τουρκία. Αντιθέτως, αποθρασύνθηκε…

Αντίφαση

Τότε κάποιοι προσπάθησαν να με βαφτίσουν…«ακραίο»! Λόμπυ του Κατευνασμού είναι αυτό: — Που συστηματικά ξεχνάει ότι οι εθνικές επιλογές, πρέπει να αντανακλούν τα συμφέροντα μιας και χώρας και τις ελπίδες ενός έθνους! Όχι να εκμεταλλεύονται τις φοβίες ενός λαού…

— Είναι ένα λόμπυ που μας ζητάει, να υποχωρήσουμε πλήρως απέναντι στην Τουρκία, που είναι «ισχυρή». Όπως μας ζητούσε προηγουμένως να υποχωρήσουμε και απέναντι στα… Σκόπια, επειδή είναι «αδύναμα»…

Έτσι κι αλλιώς, έχουν βρει το φάρμακο “για πάσαν νόσο”: Κατευνασμό πάση θυσία!

Και δείτε και την καινούργια τους αντίφαση σήμερα: Όταν έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα επέβαλε, χωρίς δισταγμό, τις πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Κυρώσεις που συνεχώς κλιμακώνονται… Γι’ αυτό τον πόλεμο βέβαια – στην Ουκρανία –
κανείς δεν μίλησε για “απειλές κυρώσεων” Κατευθείαν «στο ψαχνό»… Και σωστά … Γιατί η Ρωσία ποδοπάτησε το Διεθνές Δίκαιο!

Αλλά το ίδιο ακριβώς δεν είχε κάνει και η Τουρκία; Και συνεχίζει να το κάνει; Και δεν μιλάω μόνο για το συνεχιζόμενο έγκλημα, που ξεκίνησε το 1974 στην Κύπρο. Το κάνει και σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το κάνει στο Τουρκολυβικό. Το κάνει στο Αιγαίο. Το κάνει στον αέρα, κάθε μέρα. Το κάνει ξεδιάντροπα στην Αμμόχωστο, παρά τις ρητές διαμαρτυρίες και του ΟΗΕ και της Αμερικής και της Ευρώπης. Το κάνει παντού! Αλλά για την Τουρκία, κυρώσεις δεν παίρνονται!

Και να τώρα η καινούργια αντίφαση των υποκριτών του Κατευνασμού: Με την ίδια ευκολία που ζητούν από τους Ουκρανούς να δώσουν τον “υπέρ πάντων αγώνα” – και σωστά κάνουν – από μας ζητάνε να… τα δώσουμε όλα να τελειώνουμε.

Όταν λοιπόν, οι Ουκρανοί υπερασπίζονται την πατρίδα τους, θεωρούνται ήρωες. Αναρωτιέμαι: όταν οι Έλληνες κάνουν ακριβώς το ίδιο, θεωρούνται…“εθνικιστές”; Κάτι δεν πάει καθόλου καλά…

Διεθνείς συσχετισμοί

Ακόμα αναφέρθηκε στους διεθνείς συσχετισμούς: Τη Δύση δεν την συμφέρει να σπρώξει για πάντα τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας…

Πολύ περισσότερο που και η Ινδία, παγκόσμια πλέον δύναμη, έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τη Ρωσία.

Και κινδυνεύουμε να δούμε έτσι, έναν ευρύτατο συνασπισμό Ρωσίας-Κίνας-Ινδίας απέναντι στη Δύση.

Κι αυτός ιστορικά υπήρξε πάντα ο μεγαλύτερος εφιάλτης της Δύσης και κυρίως της Αμερικής: να τους ενώσει όλους εναντίον της…

Κι απέναντι σε κάτι τέτοιο, δύσκολα και η Δύση θα παραμείνει ενωμένη.

Καταδικάσαμε, λοιπόν, τη ρωσική εισβολή και υποστηρίξαμε από την πρώτη στιγμή την Ουκρανία. Αλλά να ξέρουμε ότι, μετά τον Πόλεμο, έρχεται η Ειρήνη. Και πρέπει να έχουμε από τώρα στο μυαλό μας την “επόμενη μέρα”…

Η ένταση ανεβαίνει και στα Βαλκάνια. Η Ρωσία εξοπλίζει τους Σερβοβόσνιους. Η Κίνα εξοπλίζει την ίδια τη Σερβία. Η Δύση εξοπλίζει τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

Οι σχέσεις Βουλγαρίας – Σκοπίων που διαταράχθηκαν μετά την άθλια Συμφωνία των Πρεσπών
παραμένουν στο “κόκκινο”.

Την ίδια ώρα, στο Αμερικανικό Κογκρέσο, κατατέθηκε το ψήφισμα 741, που αν υιοθετηθεί, θα καθιερώσει το Σεπτέμβριο του 2022, ως μήνα «Μακεδονικής γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού στις ΗΠΑ».

Και θα καλεί τις αμερικανικές αρχές να οργανώσουν και εκδηλώσεις, για τη συμβολή των ψευτομακεδόνων στην Αμερικανική κοινωνία.

Να γιατί ήταν έγκλημα η Συμφωνία των Πρεσπών! Άλλωστε, τον σφετερισμό της Ιστορίας της Μακεδονίας από τα Σκόπια, τον καταγγέλλει σήμερα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας. Να γιατί η εθνικά επικίνδυνη Συμφωνία των Πρεσπών δυναμιτίζει και τα Βαλκάνια συνολικά…

Όπως βλέπετε, οι φωτιές που άναψαν, κινδυνεύουν να διαδοθούν παντού. Γι’ αυτό μιλάω εδώ και χρόνια,
για το κίνδυνο μελλοντικών ανατροπών στις ισορροπίες που υπήρχαν ως τώρα.

Και επαληθεύεται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που έλεγε τριάντα χρόνια πριν , ότι « κανείς δεν δύναται να προβλέψει από σήμερα τους μελλοντικούς συνδυασμούς δυνάμεων» σε αυτή την ταραγμένη περιοχή. Αυτό το «αύριο» ίσως να έχει ήδη φτάσει…

Η ΝΔ δεν θα γίνει ποτάμι

Φίλες και φίλοι, Στη μάχη των ιδεών, ένα κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει τους πάντες. Γι’ αυτό και προ καιρού δήλωσα, ότι η ΝΔ δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να γίνει «Ποτάμι». Να ανοιχθούμε σε όλους ναι – αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας! Ανοιχτή αγκαλιά ναι – αλλά μη ξεχάσουμε τι εκπροσωπούν οι ιδέες μας.

Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει! Και στη Δεξιά δεν χωράει η ακροδεξιά… Το νεοναζιστικό μόρφωμα, εμείς το παραπέμψαμε στη Δικαιοσύνη. Και σήμερα είναι στη φυλακή.

Γιατί τα λέω αυτά; Γιατί βλέπω γύρω μου, ότι όπου μεταλλάχθηκαν παραδοσιακά κόμματα της Κεντροδεξιάς, συρρικνώθηκαν δραματικά.

Στην Ιταλία, το Κόμμα που ανήκει στο ΕΛΚ έχει πέσει στο 9% – από 40% που είχε στο παρελθόν.

Στη Γερμανία, οι Χριστιανοδημοκράτες έλαβαν στις εκλογές το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό τους.

Στη Γαλλία, 4,5% πήρε η υποψήφια των Γκωλικών, που κυβερνούσαν μέχρι πριν λιγα χρόνια.

Δείτε τι έγινε ακριβώς στη Γαλλία: Η νίκη Μακρόν πανηγυρίστηκε απ’ όλους εμάς. Γιατί εκτός των άλλων, εδώ που τα λέμε, είναι ο Ευρωπαίος ηγέτης που κατά την τελευταία ελληνοτουρκική κρίση, στάθηκε περισσότερο στην Ελλάδα, από οποιονδήποτε άλλο…

Γίνονται δεξιοί
Αλλά, ο “κεντρώος” Μακρόν, πολιτικά έχει μετατοπιστεί προς τα Δεξιά! Όπως και ολόκληρη η Γαλλική κοινωνία… Οι θέσεις του σε μια σειρά ζητήματα, από την ασφάλεια έως το Μεταναστευτικό,
θα προκαλούσαν… εγκεφαλικά σε κάποιους μοντέρνους ιεροκήρυκες της “Πολιτικής ορθότητας” στην Ελλάδα!

Κι όχι μόνον ο «κεντρώος» Μακρόν. Πάμε και πιο πέρα; Η Σουηδή Πρωθυπουργός – Σοσιαλδημοκράτισσα παρακαλώ – μόλις πριν λίγες μέρες, είπε ότι η μεταναστευτική πολιτική της χώρας της απέτυχε.

Το ίδιο και χειρότερα είχε πει η – επίσης Σοσιαλδημοκράτισσα – Πρωθυπουργός της Δανίας.
Η οποία τώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ρουάντα, ώστε να στέλνει εκεί τους παράνομους μετανάστες.

Το λέω αυτό γιατί, ενώ όλες οι κοινωνίες της Ευρώπης μετατοπίζονται προς τις δικές μας βασικές αξίες, εμείς δείχνουμε πολλές φορές ότι «ψαχνόμαστε».

Τα δικά τους, λοιπόν, καράβια στα δικά μας λιμάνια έρχονται. Δεν έχουμε εμείς ανάγκη, να σαλπάρουμε για λιμάνια ξένα.

Συμμαχητές και συμμαχήτριες
Ζούμε, πράγματι, σε περίεργους καιρούς.

Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, παντού. Με απρόβλεπτες αναταράξεις…

Γι’ αυτό και πολλοί συμπολίτες μας πιάνουν τον εαυτό τους, να ταλαντεύεται ανάμεσα στην αισιοδοξία και την απελπισία.

Ναι, μας ενοχλούν πολλές από τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης.

Αλλά μας δίνει ανακούφιση η αντοχή και η Πίστη του λαού μας,στην Πατρίδα και στις δυνάμεις της.

Ναι, μας ενοχλούν όσοι θεωρούν «ντεμοντέ» κάθε εθνική ταυτότητα και επιδιώκουν η Ελλάδα, από χώρα να γίνει «χώρος».

Αλλά μας εμπνέει ο Ελληνισμός της Διασποράς, που δακρύζει με τον εθνικό μας ύμνο και διαπρέπει σε κάθε γωνιά της γης.

Ναι, μας εξοργίζουν τα αποτρόπαια εγκλήματα που κατακλύζουν κάθε μέρα την επικαιρότητα στην τηλεόραση, η ωμή βία, ο κυνισμός.

Αλλά μας εγκαρδιώνει, ότι εκατομμύρια Έλληνες παρακολουθούν, στην ίδια Τηλεόραση, τη ζωή του Αγίου Παϊσίου.

Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες. Μπαίνουμε στην τελευταία χρονιά των εκλογών Που θα γίνουν με απλή αναλογική.

Μια ακόμα ολέθρια επιλογή της Αριστεράς, γιατί οδηγεί σε ακυβερνησία. Ή σε αδύναμες και εξαρτημένες κυβερνήσεις.

Και γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο σήμερα, που κάποια κέντρα σχεδιάζουν – και δεν το κρύβουν –
να σύρουν την Ελλάδα σε συνολική “συνθηκολόγηση” με την Τουρκία.

Να “μοιράσουμε” – δηλαδή να εκχωρήσουμε – τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο…

Δηλαδή ο Ελληνισμός να υποστεί νέο εθνικό ακρωτηριασμό! Τις “Πρέσπες του Αιγαίου”! Αυτό, η παράταξή μας και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, δεν θα το επιτρέψει! Τους το λέω ξεκάθαρα: Μην υποτιμάτε τους Έλληνες!

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!