“ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Από την πρώτη Μαρτίου η Πρυτανεία Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τελεί υπό κατάληψη, με χαρακτηριστικά που συνδιαμορφώσαμε και διατηρήσαμε μέχρι και σήμερα. Η συνέλευση κατάληψης Πρυτανείας Π. Ι. λειτουργεί με βασικούς άξονες της άμεση δημοκρατία και την οριζοντιότητα, όπου το κάθε άτομο μπορεί να συμμετέχει ισότιμα, ενάντια στην κουλτούρα της ανάθεσης και των αντιπροσώπων. Ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε την κατάληψη ως μέσο αγώνα είναι η επιτακτικότητα να δοθούν απαντήσεις και να αντιδράσουμε συλλογικά στην νεοφιλελεύθερη και καταστροφική μανία που επιδιώκει να πλήξει τόσο το Πανεπιστήμιο, όσο και την κοινωνία, τα οποία είναι για εμάς άρρηκτα συνδεδεμένα.
Σε μία πρωτόγνωρη συνθήκη, όπως αυτή της πανδημίας, κατά την οποία η κυβέρνηση βρήκε την «χρυσή ευκαιρία» που έψαχνε για να εφαρμόσει στην πράξη όσα τερατουργήματα ονειρευόταν να νομοθετήσει, δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι/ες/@. Με μεθοδευμένα βήματα και εργαλιοποιώντας την πανδημία, αλλά και πριν από αυτή, φρόντισαν να καταργήσουν το άσυλο, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την εγκαθίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας –η οποία θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ.- , τις διαγραφές φοιτητών, την θέσπιση πειθαρχικών συμβουλίων και τη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Έτσι και αλλιώς, για την κυβέρνηση της Ν.Δ. η μόνη απάντηση για κάθε ζήτημα είναι περισσότερη αστυνομοκρατία και καταστολή.
Ως απάντηση στις μεθοδεύσεις τους, τα δικά μας αιτήματα είναι η κατάργηση του Νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, η αύξηση των πόρων για τα Πανεπιστήμια με σκοπό το άνοιγμα τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ένας επιπλέον, αλλά εξίσου σημαντικός, λόγος για τον οποίο κάνουμε κατάληψη, είναι να ξαναζωντανέψουμε τα Πανεπιστήμια, ώστε να επιστρέψουν οι φοιτητές/ριες/@ στο «φυσικό» τους χώρο, αφήνοντας πίσω τις οθόνες και τα πληκτρολόγια. Εξάλλου, η μόνη γεύση που μας αφήνει η συνθήκη της τηλεκπαίδευσης είναι αυτή της καθηγητικής αυθαιρεσίας και του αποκλεισμού.
Μετά από τρεις βδομάδες κατάληψης, επιδιώξαμε και καταφέραμε να δημιουργήσουμε το δικό μας κέντρο αγώνα, μέσα από τις πολύπλευρες δράσεις μας, που ως στόχο είχαν την εξωτερίκευση του λόγου μας και τη σύνδεση μας με την υπόλοιποι κοινωνία. Σε αυτά τα πλαίσια, πραγματοποιήσαμε μικροφωνικές και μουσικές παρεμβάσεις, εκδηλώσεις στο χώρο του Πανεπιστημίου, αλλά και δηλώσαμε έμπρακτα την παρουσία μας στο δρόμο, μέσα από μαζικές πορείες στο κέντρο της πόλης. Έτσι, ανοίξαμε ένα μικρό παράθυρο προς το μέλλον που οραματιζόμαστε για το Πανεπιστήμιο και όλη την κοινωνία, στο οποίο δεν θα έχουν χώρο ιεραρχικές, εξουσιαστικές και παραβιαστικές συμπεριφορές, αλλά θα ανθίζει η αυτοοργάνωση, η αυτονομία και η αυτοδιάθεση των ατόμων. Ενθαρρυντικό είναι ότι στις διαδικασίες και τις δράσεις της κατάληψης ανταποκρίθηκε πλήθος φοιτητών/ριών/@, αποδεικνύοντας πως όλοι/ες/@ από ισότιμη θέση μπορούμε να αποφασίζουμε για τις ζωές μας, κόντρα στις αναθετικές πρακτικές κομμάτων και παρατάξεων.
Με την κατάληψη της Πρυτανείας του Α.Π.Θ. να αποτελεί τον σπινθήρα, εμείς και άλλες πόλεις φουντώσαμε συλλογικά και αλληλέγγυα τη φλόγα του δίκαιου και αναγκαίου αγώνα μας. Με άμεσα αντανακλαστικά δημιουργήθηκε Συντονιστικό Κατειλημμένων Πρυτανειών, μέσα από το οποίο προέκυψαν αρκετές κοινές δράσεις και τέθηκε η βάση για τη διατήρηση αυτού του πανελλαδικού πνεύματος αντίδρασης.
Βέβαια, αυτός ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Από τη πρώτη κιόλας μέρα ήρθαμε παραλίγο αντιμέτωποι/ες/@ με «τη δροσερή πνοή της δημοκρατίας», καθώς απειληθήκαμε με εκκένωση. Όπως μας γνωστοποιήθηκε, θορυβημένη η Κεραμέως και ο Χρυσοχοΐδης έπαιζαν σπασμένο τηλέφωνο με μπάτσους και Πρυτανεία για να μας τρομοκρατήσουν και να θέσουν σε εφαρμογή το Νόμο τους σε μια επαρχιακή πόλη όπως τα Γιάννενα.
Από όλη αυτή την περιπέτεια, ο Πρύτανης, από το δικό του μετερίζι, αρνήθηκε την επέμβαση της αστυνομίας, πράττοντας το αυτονόητο, σεβόμενος την πολιτική του ταυτότητα. Δηλώνοντας πως στηρίζει τα αιτήματα μας, δεσμεύτηκε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα προβεί στα αναγκαία βήματα, προκειμένου να ανοίξει με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, δέσμευση την οποία εδώ θα είμαστε για να διαπιστώσουμε αν θα πραγματοποιηθεί. Θέση σε όλα αυτά πήρε και ο δήμαρχος της πόλης, κ. Ελισάφ, ο οποίος μέσω των δηλώσεων του λειτούργησε ως φερέφωνο της Κυβέρνησης, καταγγέλοντας την κατάληψη.
Κόντρα, λοιπόν, στις καταγγελίες και τους πολικαντισμούς τους, προσπαθήσαμε να σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων και των συμφοιτητών/ριών/@ και να μην παρεμποδίσουμε, στο βαθμό του εφικτού τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες τους.
Απολογίζοντας τη συνολική δράση μας της κατειλημμένης Πρυτανείας Π.Ι. και ανεξάρτητα από τις πιέσεις που έχουμε δεχθεί, θεωρήσαμε πως ήρθε η ώρα να επιδιώξουμε το επόμενο μεγάλο βήμα μας.
Συναποφασίσαμε, λοιπόν, να αποχωρίσουμε από την Πρυτανεία του Π.Ι., έχοντας επιτεύξει κάποιους από τους στόχους μας, καθώς καταφέραμε να επανοικειοποιηθούμε το Πανεπιστήμιο και να βρεθούμε ξανά σε κοινό τόπο, συνδιαμορφώνοντας στο εδώ και τώρα. Κλείνοντας έναν κύκλο, στοχεύουμε να ανοίξουμε έναν ακόμα μεγαλύτερο, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τον αγώνα μας απέναντι σε κράτος και κεφάλαιο, για ένα Πανεπιστήμιο δημόσιο, κοινωνικό και ελεύθερο. Με αφετηρία την Πρυτανεία να διαδώσουμε και να εφαρμόσουμε τις ιδέες μας σε όλο το Πανεπιστήμιο και την κοινωνία. Καλούμε σε συνέλευση το Σάββατο στις 12.00 μ.μ. στο θεατράκι στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου (σε περίπτωση βροχής η συνέλευση θα μεταφερθεί στον τερματικό λεωφορείων-Π.ΤΕ.Τ.). Η κατάληψη της Πρυτανείας είναι ήταν μόνο η αρχή.
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
ΑΜΕΣΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΜΕ ΤΗΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΔΙΟ ΑΓΩΝΩΝ
Συνέλευση Κατάληψης Πρυτανείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων”

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!