«Η Ελλάδα είναι για σας μια ανοικτή γέφυρα επαφής με την Ευρώπη» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας τον πρόεδρο της Συλλογικής Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. «Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη θέλει την ευρωπαϊκή προοπτική και σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την υποστήριξή σας στο δρόμο αυτόν» απάντησε ο κ. Ντόντικ, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας επ’ ευκαιρία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Τασούλας, αφού καλωσόρισε τον κ. Ντόντικ, έκανε λόγο για τη διάθεση της Ελλάδας εν σχέσει με τις ευρωπαϊκές εύλογες φιλοδοξίες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης επισημαίνοντας πως οι δύο χώρες διαθέτουν πολλές ταυτίσεις και συμπτώσεις. “Περάσαμε και οι δύο τετρακόσια χρόνια οθωμανικής σκλαβιάς και φέτος εμείς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ανεξαρτησία μας. Ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της Ελλάδος, ο Γιώργος Σεφέρης, ήταν διπλωμάτης και πήρε το βραβείο Νόμπελ δύο χρόνια μετά από έναν άλλον διπλωμάτη από τη δική σας χώρα, που ήταν κι αυτός ποιητής, τον Ίβο ‘Αντριτς. Ο Ίβο ‘Αντριτς έχει γράψει σπουδαία βιβλία, κάποια από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Το ένα μιλάει για τη γέφυρα του Δρίνου, το άλλο μιλάει για ταραγμένους καιρούς. Δανείζομαι αυτές τις λέξεις, που είναι γεμάτες ουσία, για να σας πω ότι η Ελλάδα είναι για σας μια ανοικτή γέφυρα επαφής με την Ευρώπη, ώστε η ιδιότητά σας ως εν δυνάμει υποψήφιας χώρας να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Και ώστε οι ταραγμένοι καιροί που βιώνουμε να μείνουν πίσω” ανέφερε χαρακτηριστικά προς τον πρόεδρο της Συλλογικής Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Από την πλευρά του ο κ. Ντόντικ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής για την κατανόηση και την υποστήριξη σην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του και επισήμανε ότι για κείνους που έχουν μείνει πίσω τα πράγματα γίνονται όλο και πιο σύνθετα, αλλά η στήριξή της Ελλάδας τους ενθαρρύνει και είναι πολύτιμη, καθώς γνωρίζουν ότι ορισμένες χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν τη φιλοδοξία να διευρυνθεί η Ένωση. Γι’ αυτό, όπως είπε, η υποστήριξη των φίλων μας είναι πολύτιμη.

“Μιλήσατε για την κοινή μας ιστορία. Μοιραζόμαστε την εποχή των 400 χρόνων οθωμανικής σκλαβιάς. Προς τιμήν της φιλίας μας και γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι για εσάς η επέτειος των 200 χρόνων Ανεξαρτησίας, φωταγωγήσαμε πέντε σημαντικά κτίρια την 25η Μαρτίου. Αυτό έγινε ως ένδειξη αγάπης του λαού μας προς τον δικό σας λαό», τόνισε ο κ. Ντόντικ προς τον κ. Τασουλα.

Ανταπαντώντας, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων συμπλήρωσε πως η Ελλάδα διαθέτει δύο εργαλεία ώστε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση: “Το ένα είναι να αναζωογονήσουμε, να ζωντανέψουμε ακόμα περισσότερο τη διμερή συμφωνία, το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουμε μεταξύ της Ελλάδος και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης προς την κατεύθυνση της βοήθειας προς εσάς για την ευρωπαϊκή σας πορεία. Και ο άλλος τρόπος, το άλλο εργαλείο, είναι το γεγονός ότι την 1η Ιουλίου φέτος, σε λιγότερο από δύο μήνες, και για ένα χρόνο, η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Βουλή των Ελλήνων θα κινήσει την Κοινοβουλευτική Συνέλευση αυτής της πρωτοβουλίας, συνεπώς μπορούμε και ως Κοινοβούλιο να παίξουμε τέτοιον υποβοηθητικό ρόλο. Γι’ αυτό και είναι μαζί μας ο κύριος Αμανατίδης, βουλευτής Κοζάνης της Βουλής των Ελλήνων, που είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας μεταξύ της Ελλάδος και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης».

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας μεταξύ Ελλάδος και Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Γεώργιος Αμανατίδης, καθώς επίσης ο διπλωματικός σύμβουλος της Βουλής των Ελλήνων, πρέσβης Κωνσταντίνος Οικονομίδης, και η πρέσβης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στην Ελλάδα, κυρία Μίλιτσα Ρίστοβιτς – Κρστιτς .

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Τασούλας ξενάγησε τον κ. Ντόντικ στην επετειακή έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!