Είμαι ο Γιώργος, είμαι 25 ετών και είμαι Chief of Operations στο TEDx Mavili Square. Είμαι υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Το πάθος μου είναι να ανακαλύπτω και να εξερευνώ “κόσμους”• κόσμους που χάθηκαν, κόσμους που γεννιούνται, κόσμους που αναγεννούνται. Συμμετέχω στο TEDx Mavili Square από το 2019, όταν ξεκίνησα ως event volunteer και από 2020 μέχρι και σήμερα είμαι μέλος της ομάδας του Operations. Φέτος, είναι η πρώτη μου χρόνια στο τιμόνι του τομέα αυτού. Το motto μου είναι πως αν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος, αλλά αν θες να πας μακριά, θα πας με μια ομάδα.

 

Όντας τόσα χρόνια μέλος του TEDx Mavili Square τι πιστεύεις ότι έχει προσφέρει, όλα αυτά τα χρόνια, ο οργανισμός στην πόλη των Ιωαννίνων; Τι πιστεύεις θα προσφέρει με τη φετινή εκδήλωση; Τι εύχεσαι ή τι θα μπορούσε να προσφέρει στο μέλλον;

Το TEDx Mavili Square είναι ένας ζωντανός οργανισμός με την κυριολεκτική σημασία της φράσης. Από όταν ξεκίνησε μέχρι και σήμερα, έχει μετουσιωθεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από μία ακόμη τυπική εκδήλωση. Θεωρώ ότι έχει συμβάλλει καθοριστικά σε ένα ευρύ άνοιγμα της τοπικής κοινωνίας των Ιωαννίνων, μέσα από τις ιδέες και τις αξίες, που πρεσβεύει και διαδίδει. Έχοντας ανεβάσει στην σκηνή ομιλητές με ξεχωριστά backgrounds, έχουμε καταφέρει -αν όχι σπάσουμε- να δημιουργήσουμε ρωγμές στα taboo γύρω από ζητήματα, όπως η αναπηρία, ο HIV, η κακοποίηση, οι εξαρτήσεις, τα οποία υπάρχουν γύρω μας, όπου κι αν στρέψουμε τα βλέμματά μας.
Ακόμη, η ακαδημία εθελοντισμού του TEDx Mavili Square, αυτό το τρίμηνο πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων είναι μία τρομερή μορφή διαδραστικού τρόπου απόκτησης soft skills, καθώς τα νέα άτομα καλούνται να συμμετάσχουν σε real-time γεγονότα, όχι απλώς σε υποθετικά σενάρια, και να ανακαλύψουν πτυχές των εαυτών τους. Αυτό που εύχομαι για τη φετινή χρονιά, είναι ακόμα περισσότεροι άνθρωποι να «νιώσουμε την καρδιά μας», να βρούμε τη δική μας «πανάκεια» σε ό τι μάς ταλανίζει και με μία «ανάσα» να «υπερχειλήσουμε» συναισθήματα, που θα μας «αναγεννήσουν» ψυχικά.

Η ακαδημαϊκή σου μόρφωση και το πάθος σου για την ιστορία και την αρχαιολογία θεωρείς ότι σε έχουν βοηθήσει ως πηγή έμπνευσης στην ομάδα του Operations, όπου και ανήκεις όλα αυτά τα χρόνια και φέτος είσαι υπεύθυνος;

Αυτό το οποίο μου κίνησε το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη ομάδα είναι το γεγονός πως είναι κάτι εκ διαμέτρου αντίθετο με το επιστημονικό αντικείμενό μου και δεν έχουν κανένα σημείο σύγκλισης. Από μικρό παιδί, είχα ανακαλύψει πως έχω, πράγματι, πάθος με την Ιστορία και το είχα θέσει στόχο. Αν μου έλεγε κάποιος, ότι για έξι χρόνια, θα ασχολούμαι εθελοντικά με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, με το στήσιμο χώρων και με την προετοιμασία μιας μοναδικής εμπειρίας για το κοινό, θα του έλεγα πως κάνει κάποιο λάθος. Μέσα, όμως, από αυτήν την ομάδα, έχω ανακαλύψει κομμάτια του εαυτού μου, που δεν γνώριζα ότι τα είχα. Και για αυτό είμαι ευγνώμων, που είμαι μέλος αυτού του θεσμού, γιατί βρήκα το πολυδιάστατο της δικής μου φύσης.

Το θέμα της φετινής εκδήλωσης είναι το “RENAISSANCE”. Τι ομιλίες και performances να περιμένει ο κόσμος να παρακολουθήσει; Αλλά και από τι στοιχεία είναι επηρεασμένη η διακόσμηση του χώρου;

Δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά, αλλά αυτό που μπορώ με βεβαιότητα να πω είναι πως οι φετινές ομιλίες και τα performances θα είναι μία έκρηξη συναισθημάτων, ένα roller-coaster, που θα κάνει το κοινό να δει το RENAISSANCE μέσα από διάφορες πτυχές, πολλές από τις οποίες δεν μπορούμε καν να τις φανταστούμε, μέσα από μοναδικές προσωπικές εμπειρίες.
Αναφορικά με τη διακόσμηση, μπορώ να σας πω ότι, συνδυάζοντας την κλασική έννοια με τον σύγχρονο κόσμο, πρόκειται για ένα όνειρο, μία πτυχή ρομαντική, που θα οδηγήσει το κοινό από τη γη στον ουρανό, από το εύφορο έδαφος στην στιγμή της εξύψωσης και της ανάτασης. Γιατί κάθε ψυχή ξεκινά αξίζει να φτάσει την πιο ψηλή κορυφή.

 Το motto σου είναι “αν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος, αλλά αν θες να πας μακριά, θα πας με μια ομάδα”. Θεωρείς ότι η αναγέννηση είναι προσωπική διαδικασία ή μπορείς να αναγεννηθείς καλύτερα ως μέλος μιας ομάδας;

Έχοντας στο νου μου τις δικές μου στιγμές προσωπικής αναγέννησης, διαπιστώνω πως ποτέ μου δεν τις βίωσα μόνος. Είχα πάντα δίπλα μου ανθρώπους που με άκουγαν, με καταλάβαιναν και έγιναν και αυτοί κομμάτια της αναγέννησής μου. Είμαι βέβαιος πως η αναγέννηση είναι ένα ομαδικό παιχνίδι, χρειάζεσαι εκείνα τα άτομα που θα σου δώσουν την ώθηση να ξεκολλήσεις, να απογειωθείς, να φτάσεις στα άστρα ξανά. Ειδικά με τη φετινή ομάδας μας στο Operations μαζί ανοίξαμε τα πανιά στο ταξίδι αυτό και ελπίζουμε να επιβιβαστεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος στη διαδρομή αυτή προς την αναγέννηση.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!