Το ελληνικό δημόσιο αγόρασε κρυφά το λογισμικό παράνομης παρακολούθησης Predator «τοποθετώντας» το σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ αποκαλύπτει το Inside Story.

Σε άρθρο με τίτλο «Ελληνικό δημόσιο και Intellexa: κι όμως γνωρίζονται», το οποίο υπογράφουν οι Τάσος Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου, υπογραμμίζεται ότι το εν λόγω λογισμικό κόστισε επτά εκατομμύρια ευρώ, τοποθετήθηκε στην Αγία Παρασκευή και εκκίνησε την παράνομη δραστηριότητά του.

«Στην Αγία Παρασκευή, σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, εγκαταστάθηκε το σύστημα παράνομης παρακολούθησης Predator της Intellexa. Η αγορά του κόστισε στην ελληνική πλευρά 7 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος για 10 στόχους τον μήνα που εναλλάσσονται, είναι στα 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγορά του συστήματος “κρύφτηκε” μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ» αναφέρεται σχετικά στο άρθρο.

Μάλιστα, οι δύο δημοσιογράφοι αναφέρονται σε ένα νέο πρόσωπο, τον Σαχάκ Άβνι -τον στενότερο συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν- αρχικά στην εταιρεία Wispear και στη συνέχεια στην Intellexa, που τη διαδέχτηκε. «Ο Άβνι “ανακαλύπτει” την ελληνική αγορά πριν από τον συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν, λίγες εβδομάδες μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Ο Άβνι Σαχάκ γίνεται αυτός που θα εισαγάγει το λογισμικό Predator στην Ελλάδα, προτού καν δημιουργηθεί στη χώρα μας η εταιρεία Intellexa (ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020)» γίνεται λόγος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε αρχικά εναντίον «ξένων στόχων». «Όμως το πράγμα ξέφυγε και άρχισε να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, στην αρχή παράλληλα με στόχους του εξωτερικού και μετά όλο και περισσότερο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, δημιουργούνται τα περισσότερα link τα οποία αποστέλλονται στους στόχους προκειμένου να τους παγιδεύσουν.

Η σχέση Krikel – Intellexa

Επιπλέον, στο άρθρο των Τέλλογλου και Τρινταφύλλου, παρουσιάζεται εκτενώς το πλέγμα των πολιτικών και επιχειρηματικών προσώπων και το πως αυτά σχετίστηκαν με την Intellexa του Predator.

Τα βασικά στοιχεία του ρεπορτάζ είναι:

Κάτοχος του 35% της Intellexa ήταν από τον Μάιο του 2020 (μέσω της κυπριακής εταιρείας Santinomo) ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος. Μέσω άλλης κυπριακής εταιρείας του, της Viniato, λειτούργησε το εννιάμηνο του 2018 ως σύμβουλος της Krikel, προκειμένου αυτή να αναπτύξει τη στρατηγική της αναφορικά με έργα (υποστήριξη και ανάπτυξη ειδικών λογισμικών) εντός της ελληνικής επικράτειας.

Η πληρωμή της αμοιβής της Viniato έγινε τον Αύγουστο του 2018 από λογαριασμό που διατηρεί η Krikel στην Τράπεζα Πειραιώς και το 2019 ποσό 50.000 ευρώ πέρασε με έμβασμα στη Viniato από λογαριασμό της Krikel στην Optima Bank.

Τον Μάιο του 2020, τον μήνα δηλαδή που ο Φέλιξ Μπίτζιος αποκτά το 35% της Intellexa, η Krikel μεταφέρει την έδρα της στο Μαρούσι, σε γραφεία που ανήκουν σε τρίτη κυπριακή εταιρεία συμφερόντων Μπίτζιου, την Layth Capital Ventures, με ενοίκιο 5.000 ευρώ το μήνα.

Οι σχέσεις Krikel, συμφερόντων Λαβράνου και Layth Capital Ventures συμφερόντων Μπίτζιου, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την κίνηση των λογαριασμών της Krikel στην Optima Bank, χρονολογούνται τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2019.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα σε αυτές τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο αποκαλύπτει το Inside Story, είναι η κίνηση χρήματος μεταξύ Krikel και Intellexa.

Oι δύο εταιρείες είχαν τουλάχιστον μια συναλλαγή τον Ιούλιο του 2020, τον ίδιο μήνα που αγοράζονται τα πρώτα ψευδεπίγραφα domains για την παγίδευση και παρακολούθηση στόχων με Predator εντός Ελλάδος και συγκεκριμένα: Στις 22/7/2020 εμφανίζεται ένα έμβασμα 155.000 ευρώ από την Intellexa μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών (SEPA) στην Krikel και την ίδια μέρα ένα ισόποσο εξερχόμενο από την Krikel στην Intellexa.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!