Κλιμάκιο υπαλλήλων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας μετέβη στην οικισμό Αγίου Βασιλείου Πηγών όπου με τη συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα του Κλιμακίου Αστροχωρίου αλλά και της 5ης ΕΜΑΚ Ιωαννίνων περισυνέλεξε από δυσπρόσιτο σημείο δίπλα στον ποταμό Αχελώο μεγάλο πίθο προϊστορικών χρόνων.

Πρόκειται για άβαφο χειροποίητο πίθο κατασκευασμένο από μη καθαρό πηλό, ο οποίος σώζεται σε μεγάλα συνανήκοντα τμήματα, με φθορές οι οποίες προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του ποταμού.

Το εύρημα σχετίζεται με τον προϊστορικό οικισμό στη θέση Άγιος Βασίλειος Πηγών, όπου έχουν και παλαιότερα εντοπιστεί ευρήματα της ίδιας περιόδου (Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 2η χιλιετία π.Χ.).

Η σπουδαιότητά του έγκειται στη θέση εύρεσής του εκτός των έως τώρα γνωστών ορίων του προϊστορικού οικισμού, μαρτυρώντας πιθανότατα μια μεγαλύτερη χωροθέτησή του.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας ευχαριστεί τους κ. Περικλή Μίγδο, Δήμαρχο Γεωργίου Καραϊσκάκη, κ. Χρήστο Καπερώνη, Πρόεδρο της Αδελφότητας Πηγιωτών, και όλους όσους συμμετείχαν ενεργά στο δύσκολο αυτό εγχείρημα.

Θερμές ευχαριστίες στους συμμετέχοντες της περισυλλογής του σημαντικού αυτού ευρήματος:
κ. Μπουκουβάλα Γεώργιο
κ. Μπακόλα Δημήτριο
κ. Αγόρο Βασίλειο
κ. Νάκα Σωτήριο
κ. Κάτσινο Χρήστο
κ. Δημητρίου Γεώργιο

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!