Έπειτα από μια δεκαετία υποτίμησης του δικηγορικού επαγγέλματος και απανωτών χτυπημάτων για τις/τους αυτοαπασχολούμενες/ους, μισθωτές/ους, ασκούμενες/ους, δηλαδή για τη μεγάλη πλειοψηφία του δικηγορικού σώματος, καταλήξαμε στην χρονιά της πανδημίας, η οποία έφερε τις μαχόμενες και τους μαχόμενους δικηγόρους σε ακόμα πιο δεινή θέση. Το 2020-2021 η κυβέρνηση έβαλε κυριολεκτικά λουκέτο στα γραφεία μας χωρίς να μας αποζημιώσει, την ίδια στιγμή που η υγεία μας παίχτηκε κορώνα γράμματα, καθώς κανένα πραγματικό μέτρο προστασίας και ασφάλειας από τον Covid-19 δεν λήφθηκε πέραν των τυφλών lock-down. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι δικηγόροι της χώρας οδηγούνται σε εκλογές. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε παρέλαση υποψηφίων για το ποιος είναι καλύτερος, ποιος θα κερδίσει ακόμη μια θέση, για να ακολουθήσουν όμως τις ίδιες πολιτικές? Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η θεσμική ηγεσία του σώματος, ξεκινώντας από την ολομέλεια και καταλήγοντας στα διοικητικά συμβούλια, επέλεξε πλευρά και η αντίδρασή της σε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε ήταν μηδαμινή: αποδείχτηκε τραγικά ανεπαρκής για τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του δικηγορικού σώματος, θεώρησε ως δεδομένη την κυβερνητική διαχείριση της κρίσης προσφέροντας κρίσιμη συναίνεση στην εκτελεστική εξουσία, εξέφρασε αποκλειστικά τα συμφέροντα των ανώτερων στρωμάτων, του ταξικά διαστρωματωμένου δικηγορικού σώματος, των μεγαλοδικηγόρων και των δικηγορικών εταιρειών, δηλαδή έδωσε συνέχεια σε μια ούτως ή άλλως δοκιμασμένη και αποτυχημένη πολιτική, που έχει βυθίσει την μεγάλη μάζα των δικηγόρων στην απαξίωση.

Πέραν τούτου σε θέματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη όπως πχ απαγόρευση διαδηλώσεων, αυθαίρετη αστυνομική βία, παραβίαση δικαιωμάτων των φυλακισμένων καθώς και τις συνθήκες που επικρατούσαν στις φυλακές ανά την επικράτεια, εργατικά ζητήματα, συνεχείς παραβιάσεις του Συντάγματος, γυναικοκτονίες, παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων (push-backs) υποχρεωτική συνεπιμέλεια, δεν άρθρωσε κανέναν λόγο, ούτε κάποια εναντίωση. Ενώ δηλαδή έγιναν τεράστιες υπερβάσεις και αυθαιρεσίες, τόσο από την εκτελεστική εξουσία -την κυβέρνηση- όσο και από τη δικαστική εξουσία και από μηχανισμούς όπως η αστυνομία, που θα έπρεπε να είχαν κινητοποιήσει τους δικηγορικούς συλλόγους, αυτοί ήταν, με ευθύνη της ηγεσίας τους, οι μεγάλοι απόντες. Ήρθε η ώρα οι δικηγορικοί σύλλογοι να επιτελέσουν τον ρόλο τους. Να είναι χρήσιμοι και δίπλα στις συναδέλφισσες και στους συναδέλφους, νέους και παλιούς, στους φτωχούς και καταπιεσμένους και να αποτελέσουν έναν φορέα υπεράσπισης του χειμαζόμενου λαού, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αλλά και έναν φορέα που θα δίνει καθημερινά τη μάχη ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό και σε κάθε είδους διακρίσεις βάσει της θρησκείας, του φύλου και της φυλής. Πρέπει οι δικηγορικοί σύλλογοι να αποτρέψουν την πορεία προς την ανυποληψία, προς την διεκπεραίωση κάθε κυβερνητικής επιλογής για τον κλάδο, προς την παρουσίαση των αυτονόητων ως τεράστιων δήθεν επιτευγμάτων.

Για να επιτευχθεί μια τέτοια αλλαγή, τουλάχιστον όσον αφορά το δικό μας Σύλλογο, είναι απαραίτητο τα Διοικητικά Συμβούλια να είναι ανοιχτά στο σύνολο των συναδελφισσών και συναδέλφων και να αφουγκράζονται τα πραγματικά τους προβλήματα, να δίνεται μεγαλύτερη βάση στις Γενικές Συνελεύσεις, όπου όλοι και όλες μπορούμε να εκφραστούμε και να συναποφασίσουμε, να συγκροτούνται επιτροπές για διάφορα θέματα κλαδικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος και να στέκονται δίπλα στον πολίτη σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, ώστε να επαναπροσδιορίσει ο Σύλλογός μας την σχέση του με την κοινωνία. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, θα έπρεπε να είναι προπύργια των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και των κοινωνικών διεκδικήσεων.

Και άρα εμείς υποστηρίζουμε μια αντίληψη του δικηγόρου υπερασπιστή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών και θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να αποτυπώνεται και στα συλλογικά όργανα των δικηγόρων. Από την δική μας πλευρά συγκροτώντας την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, θα επιδιώξουμε να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω, τα οποία κρίνουμε αναγκαία και ζωτικά για το Σύλλογό μας, μέσα από παρεμβάσεις στα Διοικητικά Συμβούλια, στις Γενικές Συνελεύσεις και στην καθημερινότητα όλων μας, με κοινωνικές και συνδικαλιστικές παρεμβάσεις, εκδηλώσεις και συζητήσεις και οτιδήποτε άλλο κριθεί αναγκαίο που θα αποφασίζεται ύστερα από συνδιαμόρφωση στις τακτικές συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!