Τις απόψεις , τις θέσεις και αντιπαραθέσεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων φιλοξενεί το epirusgate.gr , ως ένα βήμα ανάπτυξης απόψεων και γόνιμων προβληματισμών για τα Πανεπιστήμια του σήμερα και το αύριο και με αφορμή τις καταλήψεις και τις αντιδράσεις που καταγράφονται ένεκα ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Φοιτήτρια του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με γραπτή δήλωσή της ,καταθέτει τη δική της άποψη, τη δική της πραγματικότητα, όπως η ίδια βιώνει. 

”Είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής. Για να μπαίνουν στη θέση τους κάποια πράγματα με το θέμα των καταλήψεων και την τρομερή προπαγάνδα από τα μέσα ενημέρωσης που αναμεταδίδουν συνεχώς ότι οι καταλήψεις είναι αποτέλεσμα μειοψηφίας.

Αρχικά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι, στις συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων πρέπει να παρευρίσκεται ένα συγκεκριμένο ποσοστό φοιτητών σε κάθε τμήμα, που αποτελεί την πλειοψηφία των ενεργών φοιτητών του τμήματος αυτού και έτσι μόνο γίνεται η έναρξη της συνέλευσης του αντίστοιχου φοιτητικού συλλόγου. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η συνέλευση μεταφέρεται σε άλλη ημερομηνία.
Ας μιλήσουμε τώρα για το θέμα των καταλήψεων. Οι καταλήψεις δεν είναι αυτοσκοπός σε καμία συνέλευση, τουλάχιστον στο τμήμα μου, είναι ένα μέσο διαμαρτυρίας (το πιο δυνατό που έχουμε ως φοιτητές) και το μόνο που ίσως δίνει ελάχιστη σημασία η τωρινή κυβέρνηση γιατί καταστέλλει την οικονομική, ερευνητική και διδακτική διαδικασία του πανεπιστημιακού ιδρύματος.
Όμως, το θέμα των φοιτητικών συλλόγων που έχω βρεθεί είναι στο αν η πλειοψηφία των φοιτητών είναι υπέρ ή κατά των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ιδιωτικά πανεπιστήμια) που θέλει να ιδρύσει η κυβέρνηση. Και σε αυτό με συντριπτική πλειοψηφία οι φοιτητές είναι κατά!!!! Οπότε ακριβώς επειδή είναι κατά πρέπει να βρουν τρόπο να το εκφράσουν. Και το κάνουν με την κατάληψη για τον λόγο που προανέφερα.
Στο δικό μου τμήμα στη τελευταία συνέλευση παρευρέθηκαν 323 φοιτητές και σας πληροφορώ ότι μίλησαν σε αυτή πολλοί συμφοιτητές μου. Πολλοί από αυτούς δεν ανήκαν σε καμία παράταξη, όπως ούτε και εγώ, αλλά ήταν τρομερά προβληματισμένοι με αυτό το νομοσχέδιο και την παραβίαση των δικαιωμάτων τους μέσα από αυτό. Υπήρξε διάλογος ουσιαστικός και τέθηκαν πολλοί προβληματισμοί και για άλλα θέματα που αφορούν την σταδιακή υποβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου τα τελευταία χρόνια, την μη ύπαρξη θέρμανσης στο αμφιθέατρο, την έλλειψη από το κράτος ενίσχυσης των εργαστηρίων μας. Όμως κυρίαρχη ανησυχία αποτελούσαν οι διαδικτυακές εξετάσεις που επέβαλλε σε πρώτο στάδιο η κυβέρνηση και σε δεύτερο η σύγκλητος, στέκοντας απέναντι στον αγώνα των φοιτητών για τη ζωή τους, τα πτυχία τους και τα δικαιώματα τους αλλά κυρίως εκβιάζοντας τους, με τρόπο ανήθικο κατά τη γνώμη μου. Μετά από 4 ώρες συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, έφτασε η ώρα  της  ψηφοφορίας  υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων (συνεπώς και κατά της κατάληψης) ή κατά της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων (συνεπώς και υπέρ της κατάληψης) . Η ψηφοφορία έγινε με ανάταση του χειρός και έχοντας παραμείνει στην αίθουσα μόνο οι φοιτητές του τμήματος και κανένας εξωπαραταξιακός( μάλιστα ένα άτομο βγήκε λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, καθ’ υπόδειξη συμφοιτήτριας μου, ότι δεν είναι του τμήματος) και υπερψηφίστηκε η εναντίωση των φοιτητών του τμήματος μου στο νομοσχέδιο και η στάση μας απέναντι σε αυτό με κατάληψη του τμήματος μέχρι και 17/02 όπου θα συγκληθεί εκ νέου γενική συνέλευση. Παραθέτω και τα ακριβή νούμερα για να μην υπάρχουν ασάφειες… Κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας και υπέρ της κατάληψης ήταν από τους 323 οι 199 στο σύνολο ,υπέρ της ίδρυσης και κατά της κατάληψης ήταν οι 117 και λευκό ήταν 7 φοιτητές.
Εν κατακλείδι δεν δέχομαι ως φοιτήτρια να λέγεται ότι η μειοψηφία των φοιτητών αποφασίζει και δρα όπως αυτή θέλει, ούτε δέχομαι να λέγεται ότι όλα αυτά είναι κομμάτι των παρατάξεων που είναι ενάντια στη κυβέρνηση, γιατί όπως σας απέδειξα παραπάνω δεν ισχύουν. Και ο λόγος που δεν τα δέχομαι όλα αυτά είναι γιατί μειώνει εμένα και κάθε ένα σαν εμένα (πιστέψτε με πως είμαστε η πλειοψηφία) που είμαστε απλώς φοιτητές του δημόσιου πανεπιστημίου και πολίτες αυτής της χώρας και προσπαθούμε με αγώνα και κάνοντας προσωπικές θυσίες να μην καταπατούνται τα δικαιώματα μας, που το σύνταγμα μας με σαφήνεια ορίζει. Τέλος, δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα κόμμα και καμία παράταξη να μπουν εμπόδιο στα όνειρα μας και στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας ως μέλη μιας κοινωνίας!!!”

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!