Ιδιαίτερη και εντυπωσιακή ανάβαση από τη βόρεια μεριά του Σμόλικα, δίπλα από την Αγία Παρασκευή μέσω του Βαθύλακκου. Πρόκειται για μία μεγάλη χαράδρα που η λεκάνη της σχηματίζεται από τις κορυφές Σκάλα, Μόσια, και την κύρια σχηματίζοντας απότομες ορθοπλαγιές από κάτω τους και δημιουργώντας ένα μεγάλο αμφιθέατρο. Για να μπούμε στη χαράδρα ξεκινάμε από νεροτριβή πριν το χωριό της Αγίας Παρασκευής. Αφού περάσουμε γεφυράκι θα πρέπει να έχουμε το νου μας να κινηθούμε δεξιά μέσα σε όμορφο δάσος.

Μετά από λίγη ώρα θα συναντήσουμε το ρέμα του Βαθύλακκου, το οποίο και θα περάσουμε απέναντι. Συνεχίζουμε σε φαρδύ μονοπάτι για να φτάσουμε σε μικρή δεξαμενή. Μετά από λίγη ώρα ξαναμπαίνουμε στην μεγάλη κοίτη του Βαθύλακκου όπου και κινούμαστε εντός της. Το νερό του φαραγγιού ρέει επιφανειακά ακόμα και όταν είμαστε στα 1900 μέτρα υψόμετρο. Στα 1950 και μετά από 5,5 χιλιόμετρα αφήνουμε την κοίτη και κινούμαστε σε πιο δύσκολο τερέν σε νοτιοδυτική κατεύθυνση.

Εισερχόμαστε πλέον στη λεκάνη του Βαθύλακκου με τις ορθοπλαγιές των κορυφών να δημιουργούν ένα εντυπωσιακό πέταλο, το οποίο δομείται σε οφιολιθικά πετρώματα. Στα 2200 υπάρχει μικρή λίμνη (λούτσα).

Από εκεί μπορεί να γίνει ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Σμόλικα. Το χειμώνα ο Βαθύλακκος προσφέρει ένα άκρως ενδιαφέρον πεδίο για ορειβατικό σκι, πάντα ωστόσο με την κατάλληλη γνώση και εξοπλισμό. Να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση του ανάγλυφου διαδραμάτισαν και οι παγετώνες που φιλοξένησε η συγκεκριμένη γωνιά του Σμόλικα. Με το τεράστιο βάρος τους διέβρωσαν και σμίλεψαν τις ορθοπλαγιές της λεκάνης. ενώ παράλληλα κατέβασαν σε χαμηλότερα υψόμετρα μεγάλο όγκο φερτών υλικών δημιουργώντας μοραίνες σε διάφορα επίπεδα. Τα ίχνη τους μπορούμε να τα παρατηρήσουμε ακόμα και σημέρα. Η διαδρομή σταματάει σε μία λεκάνη στα 2300 μέτρα όπου έγινε δειγματοληψία για πιθανή μοραίνα με υπεύθυνο τον Άρη Λεονταρίτη.

Πηγή: canyoning-caving

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!