Κρίσιμη εβδομάδα για τις εξελίξεις στα ΑΕΙ καθώς Σύγκλητοι και προεδρεία των υπό κατάληψη τμημάτων υιοθετούν στην πλειονότητά τους την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων για τη διενέργεια των εξετάσεων με ψηφιακά μέσα, ενώ έως την Τρίτη (6/2) οι περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι αναμένεται να λάβουν νέες αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη των καταλήψεων. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά την ίδρυση και λειτουργία των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων έκανε αποδεκτή τη Δευτέρα (29.1) την ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και οι εξετάσεις στα υπό κατάληψη τμήματα των ΑΕΙ θα μπορέσουν να γίνουν ψηφιακά. Πρόκειται για μία απόφαση που, ναι μεν θα διευκολύνει τη συνέχιση του ακαδημαϊκού έτους, ωστόσο, φαίνεται ότι δημιουργεί «πονοκέφαλο» στους καθηγητές που αναζητούν τρόπους για να διαφυλαχθεί το αδιάβλητο των εξετάσεων. Πηγές του Υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν ότι και το Μαρούσι τηρεί στάση αναμονής, αφού – λόγω αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ – δεν μπορεί, πέραν της εγκυκλίου, να προχωρήσει σε άλλη ενέργεια, «αν οι πρυτάνεις δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους για να καταγγείλουν έκνομες ενέργειες στους χώρους των Πανεπιστημίων».

Τα Πανεπιστήμια αναζητούν τη «χρυσή τομή»
Λιγότερο από το 1/3 των τμημάτων των ΑΕΙ βρίσκονται σήμερα υπό κατάληψη. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις -οι περισσότεροι μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται να ληφθούν νέες αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη των καταλήψεων. Οι κινητοποιήσεις μπαίνουν πλέον στην 4η εβδομάδα.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!