Τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες από τον εργασιακό χώρο και τα στερεότυπα που αντιμετώπισαν στην πορεία τους μοιράστηκαν τρεις γυναίκες που διαπρέπουν η καθεμία στον τομέα της, στο πλαίσιο του συνεδρίου της πρωτοβουλίας «The Upfront Initiative» που υποστηρίζει και προωθεί την ισότητα, τη συμπερίληψη, την ποικιλομορφία και την ορατότητα στον εργασιακό χώρο διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά, στις 14 Μαρτίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

“Από τα 18 μου που μπήκα στον ανδροκρατούμενο κλάδο της ρομποτικής, περίμεναν να είμαι εκεί για όλους τους λάθος λόγους. Κουράστηκα όταν στις συσκέψεις όλα τα μάτια έπεφταν πάνω μου στην ερώτηση ποιος θα κρατήσει σημειώσεις. Κουράστηκα να αποδεικνύω για ποιον λόγο ήμουν εκεί”, εκμυστηρεύτηκε η Διάνα Βουτυράκου. Μιλώντας για τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, η Μηχανικός Λογισμικού και Ιδρύτρια της Unique Minds έφερε ως παράδειγμα τα μαθήματα που παρέδιδε για χρόνια σε παιδιά, τα οποία δίσταζαν να ζητήσουν από την ίδια βοήθεια, όταν είχαν απορίες στη ρομποτική, γιατί προτιμούσαν εξηγήσεις από άνδρες.

Παρέθεσε, μάλιστα, στοιχεία από μελέτες που δείχνουν ότι οι γυναίκες ποτέ δεν κρίνονται κατάλληλες για να αναλάβουν θέσεις ευθύνες, άλλοτε γιατί είναι πολύ νέες και άλλοτε γιατί είναι πολύ μεγάλες, προτρέποντας τον κόσμο να μην κλείνει τα μάτια του, καθώς “σε καμιά χώρα του κόσμου δεν υπάρχει ισότητα στο χώρο εργασίας και πουθενά οι γυναίκες δεν πληρώνονται το ίδιο με τους άνδρες”.

Στη συνέχεια, ως συντονίστρια των Think Tanks του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε περιστατικά που αντιμετώπισε κατά τις περιοδείες της, όταν γυναίκες της δήλωναν ότι ψηφίζουν γυναίκες υποψηφίους γιατί, όπως έλεγαν, “οι άνδρες είναι πιο ικανοί”.

“Έχουμε πολλά να αλλαξουμε. Ο δρόμος είναι μεγάλος και το πρόβλημα σύνθετο”, δήλωσε η κα Βουτυράκου, εξηγώντας ότι όλα ξεκινούν από την παιδεία, γι’αυτό και “χρειάζεται να ξαναπιάσουμε τα σχολικά εγχειρίδια και να δούμε αν μιλούν για γυναίκες – πρότυπα”.

Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη ολοκληρωμένου προγράμματος για την έμφυλη βία και μισθολογικής εξισορρόπησης ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες, ενώ ζήτησε να δοθεί έμφαση στην ενδυνάμωση συνολικά της κοινωνίας, καθώς σε αυτή την προσπάθεια οι άνδρες πρέπει να είναι δίπλα στις γυναίκες.

28 χρόνια στον ελεγκτικό κλάδο, έναν χώρο που κυρίως τα πρώτα χρόνια ήταν ανδροκρατούμενος, η Ανάλια Κόκκορη, People & Purpose Leader της Deloitte Greece, συμβούλεψε τις γυναίκες να είναι ο εαυτός τους και να λένε όχι στα στερεότυπα, αποκαλύπτοντας ότι σε αξιολόγηση που της είχε γίνει παλιά το σχόλιο ήταν ότι έπρεπε να είναι πιο επιθετική και να χτυπάει το χέρι της στο τραπέζι, ώστε να περνούν οι απόψεις της. “Αλλά εγώ ανέβηκα με τον δικό μου τρόπο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου – συγγραφέα και συνιδρύτριας του Women on Top & inc.lude, Στέλλας Κάσδαγλη, σχετικά με το τί μπορεί να κάνουν οι εταιρείες για να στηρίξουν τις γυναίκες, η Ανάλια Κόκκορη απάντησε ότι η λέξη – κλειδί είναι η “στήριξη”. Η στήριξη από την οικογένεια, καθώς πολλές γυναίκες εγκαταλείπουν τη δουλειά τους όταν πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην εργασία και το σπίτι, αλλά και από τον εργασιακό χώρο με ευέλικτη εργασία και παροχή αδειών. Συγκεκριμένα για την εταιρεία της είπε ότι διαθέτει κοινότητες, όπως parent community ή new moms community γιατί “αν θέλουμε την ποικιλομορφία, πρέπει να κάνουμε κάτι γι αυτό”. Από την πλευρά της, έθεσε ως προτεραιότητα τη μισθολογική ισότητα, τη στήριξη των νέων παιδιών και το upscaling, κυρίως για τις γυναίκες γύρω από την τεχνολογία.

“Στα 22 ήμουν η κοπελίτσα που μπορούσε να παρίσταται σε meetings, αλλά χωρίς να μιλήσει. Στη συνέχεια, όταν είχα τη δική μου ομάδα, υπήρχε αμφισβήτηση αν είμαι ικανή να τα καταφέρω και αργότερα με αποκαλούσαν καριερίστρια, όταν με ρωτούσαν αν έχω παιδιά και απαντούσα αρνητικά”. Με αυτά τα λόγια περιέγραψε η Λουκία Χωραφά, τη δική της εργασιακή εμπειρία εδώ και 20 χρόνια.

Σε ερώτηση σχετικά με τη συμπεριφορά των γυναικών managers, η Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας της Mastercard, είπε ότι έχει συναντήσει γυναίκες που της έβαλαν εμπόδια και άλλες που την ενέπνευσαν και τη στήριξαν. “Δεν έχει να κάνει με το φύλο, αλλά με τον άνθρωπο, τις αξίες και την ποιότητά του”, σχολίασε, καταλήγοντας ότι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για τη γυναικεία ενδυνάμωση είναι η παιδεία, η μισθολογική ισότητα και οι περισσότερες ευκαιρίες σε γυναίκες, κυρίως σε ανδροκρατουμενους κλάδους.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!