Το τέλος ταφής Απορριμάτων αποτελεί «Ταφόπλακα» στα οικονομικά των Δήμων και  περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών. Εγκατάλειψη της ανακύκλωσης και στο βάθος η «μη λύση» της καύσης.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αυθαίρετα και αντίθετα στο διατυπωμένο αίτημα της ΚΕΔΕ  που στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριό της  στην Θεσσαλονίκη   (14 – 16 Οκτωβρίου 2021) ζήτησε την αναστολή επιβολής του τέλους ταφής, τουλάχιστον ως το 2023, προχώρησε στην ενεργοποίηση του άρθρου 38 του Νόμου 4819/2021, και ζητάει από τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) της χώρας να προβούν σε άμεση αναθεώρηση του προϋπολογισμού και να εντάξουν στην τιμολογιακή τους πολιτική το «Τέλος Ταφής».

Αυτό ορίζεται σε είκοσι (20) ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022 και αυξάνεται ετησίως κατά πέντε (5) ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των τριάντα πέντε (35) ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 ορίζεται σε σαράντα πέντε (45) ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και στην τιμή των πενήντα πέντε (55) ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 

 Μετά την τρομακτική επιβάρυνση των προϋπολογισμών των δήμων λόγω της εκτίναξης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας,  έρχεται από την  κυβέρνηση  η επιβολή ακόμα ενός άδικου,  τέλους, το οποίο θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» στα ισχνά οικονομικά των Δήμων ενώ θα επιβαρύνει τους Δημότες ακόμη περισσότερο και χωρίς καμία  περιβαλλοντική ανταποδοτικότητα. 

Τουναντίον, η κυβέρνηση καταργεί αναδρομικά την εισφορά κυκλικής οικονομίας που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, (ως τμήμα της τιμολογιακής πολιτικής που έπρεπε να εφαρμοστεί από 1/1/2020)  η οποία  έδινε κίνητρα στους δήμους για να ενισχύσουν την ανακύκλωση στην πηγή και τη χωριστή συλλογή, μειώνοντας αντίστοιχα  το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ στην ουσία  το τέλος ταφής χωρίς κίνητρα ανακύκλωσης και ανάκτησης γίνεται, πρακτικά από τη ΝΔ, «τέλος υπέρ καύσης», καθώς οι Δήμοι ελλείψει πόρων θα εγκαταλείψουν οποιονδήποτε σοβαρό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων

Έτσι ναρκοθετείται η ανακύκλωση και οδεύουμε στην αντιπεριβαλλοντική   λύση  της καύσης προς όφελος μερικών ιδιωτών εργολάβων, ενώ στους ήδη αδύναμους και αφυδατωμένους προϋπολογισμούς των δήμων θα επιβληθεί ακόμη ένας δυσβάσταχτος φόρος ο οποίος φυσικά θα επιβαρύνει   κάθε Δημότη  και  κάθε νοικοκυριό μέσω του ΦοΔΣΑ,  καθιστώντας τον από Φορέα Διαχ/σης Στερεών Αποβλήτων σε έναν μηχανισμό είσπραξης  Φόρου Διαρκείας  Στερεών Αποβλήτων! 

Η Ήπειρος δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς το συνολικό κόστος για το «τέλος ταφής» σε περιφερειακό επίπεδο υπολογίζεται ότι θα φθάσει ετησίως το 1.100.000  ευρώ από το οποίο περίπου 440.000 ευρώ να είναι η επιβάρυνση  που  αντιστοιχεί στο Δήμο Ιωαννιτών και φυσικά στους δημότες. 

Στα παραπάνω θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και το …οξύμωρο που συμβαίνει μόνο στην Ήπειρο  και το οποίο έχει διαρρήξει την απαιτούμενη σχέση συνέργειας και συνεργασίας ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ  που πρέπει να υπάρχει, μεταξύ των δυο βαθμών της αυτοδιοίκησης όπου, η μεταφορά του Υπολείμματος,  αυθαίρετα και κατά παράβαση του νόμου, γίνεται από την Περιφέρεια ενώ ο ΦοΔΣΑ είναι αυτός που απλά,  καλείται να τιμολογήσει και οι Δήμοι αδιαμαρτύρητα, να επιβαρυνθούν το τέλος ταφής των απορριμμάτων. 

Δυστυχώς όμως για τον Δημότη, που θα κληθεί να βάλει  βαθιά το χέρι στην τσέπη , το σημείο σύγκλισης όλων  (Περιφέρειας, Δήμων και ΦοΔΣΑ) είναι η δηλωμένη στάση τους και η σιωπηρή αποδοχή της πλήρους ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης απορριμμάτων που, μεθοδικά προωθεί η ακραία Νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου. 

Η βαθιά αντικοινωνική, αντιπεριβαλλοντική αλλά και αντιαναπτυξιακή πολιτική, διαχείρισης των απορριμμάτων, που  ενισχύεται πλέον και από το «χαράτσι ταφής», αποτελεί την επιτομή της οριζόντιας διαπλοκής υπέρ των μεγάλων εταιρειών και των εργολαβικών συμφερόντων. Διαπλοκή που πηγάζει στο Μαξίμου και διαπερνά και την αυτοδιοίκηση σε όλες της τις βαθμίδες, διαμορφώνοντας περιστασιακές συμμαχίες ή μέτωπα συγκρούσεων μεταξύ τους.  

Μόνοι και ζημιωμένοι από αυτό βγαίνουν οι Δημότες, οι οποίοι πλέον αντιλαμβάνονται πως κάποιοι όχι μόνο κερδοσκοπούν από την δική τους τσέπη  αλλά και «τζογάρουν» την  ποιότητα  ζωής, αυτών και των παιδιών τους!  Είναι αναγκαίο να έχουμε λόγο και δράση. Πρέπει να ενεργοποιηθεί ο κάθε Δημότης, η κάθε γειτονιά και συνοικία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  δεσμεύεται να  συστρατευτεί, με όλες τις αυτοδιοικητικές,  επιστημονικές, κοινωνικές δυνάμεις και με όλες τις κινήσεις πολιτών για την ανατροπή αυτής της απόφασης και την εφαρμογή μιας δίκαιης, αναλογικής και διαφανούς τιμολογιακής πολιτικής που θα μεγιστοποιεί τη χωριστή συλλογή και την ανακύκλωση προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων.

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!