Τις  θερμότερες ευχές του ιδίου και της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» προς το δήμαρχο Ιωαννίνων για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει εξέφρασε στην αρχή  της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα ο επικεφαλής της παράταξης, Θωμάς Μπέγκας.

Ακολούθως, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι δημοτικοί σύμβουλοι  της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» απείχαν από τη σημερινή δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Με βάση την τελευταία ανακοίνωση της δημοτικής αρχής και την επιστολή του δημάρχου, η απουσία δεν δημιουργεί κενό διοίκησης και η λειτουργία του δήμου και των θεσμικών του οργάνων συνεχίζεται σύμφωνα με τη νομοθεσία. Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή αποφασίζει να συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο δια περιφοράς αποκλείοντας έτσι τη διαδικασία της προ ημερησίας διάταξης στην οποία τίθενται και συζητούνται σοβαρά θέματα. Η απόφαση αυτή είναι ένας τακτικισμός για να αποφύγει η δημοτική αρχή την όποια κριτική».

Ο κ. Μπέγκας θύμισε ότι η απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου κρίθηκαν αντισυνταγματικά και αντιδημοκρατικά είναι πολύ πρόσφατη, παρόλα αυτά η δημοτική αρχή επιλέγει να πραγματοποιεί δια ζώσης συνεδριάσεις των οργάνων που κρίθηκε ότι έχουν μη σύννομη σύνθεση, αλλά δια περιφοράς για το κυρίαρχο όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν σε διάφορες επιτροπές.

 Παράλληλα, επισήμανε τρία σημαντικά στοιχεία:

  1. Η Δημοτική Αρχή υπήρξε ένθερμος υποστηριχτής των αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων Θεοδωρικάκου και παρενέβη υπέρ αυτών κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ και μάλιστα με δαπάνες του Δήμου.
  2. Η παράταξή μας, συνεχίζει μέχρι σήμερα να συμμετέχει στις συνεδριάσεις των «παράνομων» Επιτροπών, δείχνοντας την πρόθεσή της να μη δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία του δήμου μέχρι την ρύθμιση της νομιμότητας από το Υπουργείο Εσωτερικών.
  3. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ οποιαδήποτε απόφαση των επιτροπών, αν προσβληθεί από έχοντα έννομο συμφέρον, θα καταπέσει.

«Σταθήκαμε ως παράταξη με απόλυτο σεβασμό και διακριτικότητα σε όλη αυτή την περίοδο, ως οφείλουμε, λαμβάνοντας υπόψη το σοβαρό πρόβλημα υγείας του δημάρχου. Την ίδια ώρα όμως η δημοτική αρχή συνεχίζει να παράγει πολιτική εντυπώσεων, όπως για παράδειγμα τα διθυραμβικά δελτία τύπου περί έναρξης των διαπραγματεύσεων για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισαρίου», είπε ο κ. Μπέγκας και συνέχισε:

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι βασική αρχή της παράταξής μας είναι τα σημαντικά θέματα να συζητούνται στο δημοτικό συμβούλιο,

-Δεν θα έπρεπε να συζητηθεί η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα και τη δημοκρατία στην αυτοδιοίκηση; 

-Δεν θα πρέπει να συζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο για τον δακτύλιο της πόλης; Η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε ένα επικοινωνιακό κρεσέντο σχετικά με τον μεγάλο δακτύλιο σε μια προσπάθεια να πείσει ότι παρέλαβε μια ημιτελή μελέτη και πως με δικές της ενέργειες κάνει ότι μπορεί για να σώσει το έργο. Με βάση όμως το τελευταίο δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρει αυτολεξεί ότι η λύσει που τελικά προτάθηκε ‘’συμπεριλαμβάνεται στα συμβατικά τεύχη του έργου’. Παραδέχεται δηλαδή ότι η μελέτη που παρέλαβε ήταν πλήρης και ορθή, κι αν ναι, ποιος ευθύνεται για όλα αυτά τα πήγαινε έλα με υπηρεσίες, διαχειριστική αρχή, πολιτικούς προϊσταμένους, τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες σε βάρος του δήμου;

-Δεν θα πρέπει να συζητήσουμε για τους δύο διαγωνισμούς με το σύστημα μελέτη – κατασκευή, για το κτίριο της οδού Δομπόλη και το Πνευματικό Κέντρο στον Κατσικά στους οποίους είχαμε μόνο μια συμμετοχή με σχεδόν μηδενική έκπτωση και τελικά τον ίδιο ανάδοχο, που κάτι λέει κι αυτό για τα συμφέροντα του δήμου;».

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Μπέγκας ανακοίνωσε ότι η παράταξή του απείχε από τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως έπραξε και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις, καταδικάζοντας τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής ως αντιδημοκρατικές και απαξιωτικές προς το δημοτικό συμβούλιο.

«Για μας είναι μια πράξη διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας και των συμφερόντων των πολιτών», σημείωσε ο κ. Μπέγκας

Κλείνοντας, έκανε το ακόλουθο πολιτικό σχόλιο:

«Το σύστημα της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, ένα εκλογικό σύστημα που διαχρονικά οι προοδευτικές παρατάξεις υποστήριζαν, δεν πρόλαβε σε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί στο πεδίο.

Άλλωστε αυτό ήταν και ένα από τα βασικά επιχειρήματα που επικαλέστηκε και η Ολομέλεια του ΣτΕ στην απόφασή της.

Την ευθύνη γι’ αυτό, σε πολιτικό επίπεδο, φέρουν και οι δύο κυβερνήσεις.

Πρώτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παρότι θεσμοθέτησε την απλή αναλογική, επέλεξε να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκλογών με βάση το αποτέλεσμα  της πρώτης Κυριακής, αλλά ο δήμαρχος να εκλέγεται στη δεύτερη.

Και βέβαια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που με τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου επέλεξε να αλλοιώσει τη λαϊκή βούληση, μεταφέροντας τη λήψη των πιο σημαντικών αποφάσεων από το κυρίαρχο όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο, στις επιτροπές του δήμου, δίνοντας μάλιστα και πλαστή πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου».Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!