Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού, σε αρκετή απόσταση από το χωριό Πηγές, σκαρφαλωμένο στην πλαγιά μιας απόκρημνης παραφυάδας των Τζουμέρκων, του Κοκκινόλακκου, του οποίου τα πόδια γλείφει αθόρυβα με τα νερά του ο ποταμός Αχελώος.


Από τα κτίσματα του παλαιού μοναστηριού σώζετε ακέραιος μόνο ο ναός και γύρω του ερειπωμένα κελιά. Ο ναός ιδρύθηκε το 1697, οπότε έγιναν και οι τοιχογραφίες και το τέμπλο, και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Εσωτερικά οι τοίχοι του ναού είναι κατάγραφοι από εικόνες εξαιρετικής τέχνης, οι οποίες ευτυχώς σώζονται σε άριστη κατάσταση.


Μεγάλη είναι και η ιστορική σημασία της Μονής, καθώς το 1804 κλείστηκαν εκεί πάνω από χίλιοι Σουλιώτες (αγωνιστές και γυναικόπαιδα) με αρχηγό τον Κίτσο Μπότσαρη, για να γλιτώσουν από τους τουρκαλβανούς του Αλή Πασά. Μετά τρίμηνη πολιορκία από πολλαπλάσιους εχθρούς, κυριεύτηκε με προδοσία το μοναστήρι. Κατά την ηρωική έξοδο που επιχείρησαν οι Σουλιώτες, σώθηκαν από τη σφαγή μόνο εξήντα πέντε. Περί τους διακόσιους όμως αμάχους, κυρίως γυναικόπαιδα, προτίμησαν να γκρεμιστούν σε βάραθρο 300 μέτρων, αναδεικνύοντας έτσι το Σέλτσο σε εθνικό θυσιαστήριο ανάλογο ή και ανώτερο εκείνου του Ζαλόγγου.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!