Ο Μύλος του Γούσια στο χωριό Προσήλιο στα Βόρεια Τζουμέρκα αποτελεί και το μοναδικό σωζόμενο νερόμυλο του χωριού. Πριν μερικά χρόνια βρισκόταν σε καλή κατάσταση, αλλά ο χρόνος δυστυχώς επέφερε τη φθορά και τη κατάρρευση της στέγης του μύλου.

Ο συγκεκριμένος νερόμυλος είναι  από τους πιο εύκολα προσβάσιμους σε όλα Τζουμέρκα μιας και βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού που συνδέει το Προσήλιο με Καλαρρύτες και Πράμαντα. Δεκαπέντε λεπτά με τα πόδια από το κέντρο του χωριού και αφού περάσουμε τη βρύση Τζιμ’ συναντάμε το ρέμα Καλίτσι. Αριστερά του δρόμου και σε μόλις είκοσι μέτρα, μέσα σε υπεραιωνόβια πλατάνια στέκει κοντά ένα αιώνα τώρα ο νερόμυλος του Γούσια.

Αν και ανενεργός για πάνω από τέσσερις δεκαετίες διατηρούνται αρκετά μέρη του σε καλή κατάσταση (δεξαμενή, αγωγός, ρόδα κ.λ.π). Τις τελευταίες δεκαετίες αποτέλεσε σημείο συνάντησης της νεολαίας του χωριού, ενώ ο Σύλλογος του χωριού έχει υποβάλλει αίτηση στην Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων για υπαγωγή του ακινήτου στις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου (διατηρητέο μνημείο). Επί Καποδιστριακού Δήμου Τζουμέρκων υπήρξε προσπάθεια ανακατασκευής του Μύλου που δυστυχώς δεν προχώρησε μιας και το ακίνητο αποτελεί ιδιωτική ιδιοκτησία.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!