Επετειακή εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από την ίδρυση του Κυπριακού νηολογίου, πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου παρουσία Ελλήνων και Κύπριων πλοιοκτητών, παρουσιάστηκε από την υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου Μαρίνα Χατζημανώλη το πλαίσιο πλεονεκτημάτων και υπηρεσιών του.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), το 2023 η κυπριακή σημαία συνέχισε να κατέχει την 12η θέση παγκοσμίως σε όρους deadweight tonnage (DWT), καθώς ο κυπριακός στόλος απαριθμούσε 31 εκατομμύρια 164 χιλιάδες dwt.
Όπως ανέφερε η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, στο κυπριακό νηολόγιο συγκαταλέγεται σταθερό και ανταγωνιστικό σύστημα φόρου χωρητικότητας, μηδενικά τέλη νηολόγησης, 24ωρη υπηρεσία εξυπηρέτησης αλλά και εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες και το πλαίσιο λειτουργίας μια σύγχρονης ναυτιλιακής εταιρείας.
Η κ. Χατζημανώλη ανέφερε επίσης ότι η απλούστευση των υπηρεσιών αποτελεί προτεραιότητα του και προς την κατεύθυνση αυτή έχει δημιουργηθεί και ήδη λειτουργεί μονοθυριδική εξυπηρέτηση one stop shipping center που στοχεύει στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς και σε εταιρείες των οποίων οι δραστηριότητες σχετίζονται με τη ναυτιλία και εδρεύουν στην Κύπρο, για θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.
Πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η πλήρης ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών που θα παρέχονται από το υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου σε ναυτιλιακές εταιρείες ενώ τόνισε ότι έχει προχωρήσει ήδη η σύσταση δύο συμβουλευτικών επιτροπών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας της κυπριακής σημαίας καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κυπριακού ναυτιλιακού συμπλέγματος.
Συμμετοχή στις επιτροπές αυτές, είπε, έχουν και οι πλοιοκτήτες όπου μέσω των εμπειριών των γνώσεων είναι δυνατή η παραγωγή συμβουλευτικών προτάσεων προς τον εκάστοτε υπουργό Ναυτιλίας.
Σημειώνεται ότι στα πλαίσια παρακολούθησης των περιβαλλοντικών εξελίξεων και συμβάλλοντας στην προσπάθεια για απανθρακοποίηση της ναυτιλίας το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε αναθεωρημένη σειρά πράσινων κινήτρων για την επιβράβευση πλοίων που επιδεικνύουν αποτελεσματικές μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όπου ο ετήσιος φόρος χωρητικότητας θα μειώνεται έως και 30% για κάθε πλοίο που επιδεικνύει μέτρα για τη μείωση των κλιματικών επιπτώσεων.
Η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Μαρίνα Χατζημανώλη ευχαρίστησε τους Έλληνες και Κύπριους πλοιοκτήτες που αποτελούν όπως τόνισε βασικό υποστηρικτή και συμπαραστάτη στην ανάπτυξη της κυπριακής σημαίας ενώ αναφερόμενη στην εντυπωσιακή πορεία της κυπριακής ναυτιλίας είπε ότι αποτελεί έναν εκ των βασικών πυλώνων της εθνικής οικονομίας που συνέβαλε εξίσου στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Μεγαλονήσου.
“Πολλοί από εσάς είστε μέρος της ιστορίας του κυπριακού νηολογίου συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη του. Εξήντα χρόνια συνεχών προσπαθειών έχουν συμπληρωθεί, ενώ μετά την τουρκική εισβολή το 1974 το κυπριακό νηολόγιο ανασυγκροτήθηκε στη Λεμεσό που καθορίζεται πλέον το λιμάνι νηολόγησης πλοίων υπό κυπριακή σημαία” ανέφερε η ίδια.
Τόνισε ότι η κυπριακή εμπορική ναυτιλία έχει διανύσει όλα αυτά τα χρόνια μια μακρά ανοδική και εντυπωσιακή πορεία και τελεί αναμφίβολα ως ένας εκ των βασικών πυλώνων της εθνικής οικονομίας της Κύπρου συμβάλλοντας εξίσου στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της κυπριακής δημοκρατίας .
Πρόσθεσε ότι κομβικά σημεία στην εξελεγκτική πορεία της κυπριακής ναυτιλίας αποτελούν η ίδρυση του τμήματος εμπορικής ναυτιλίας το 1977 και ενσωμάτωση σε αυτό των επιθεωρητών και η δημιουργία γραφείων σε όλο τον κόσμο αλλά και η εκλογή της Κύπρου στο συμβούλιο του ΙΜΟ το 1987 που επανεκλέγεται από τότε ανελλιπώς.
Η κ. Χατζημανώλη επεσήμανε εξάλλου ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 και η ίδρυση υφυπουργείου Ναυτιλίας το Μάρτιο του 2018 οδήγησε στον εκσυγχρονισμό της ναυτιλιακής νομοθεσίας στην εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και στην υιοθέτηση ενός ελκυστικού φορολογικού συστήματος για τη ναυτιλία γεγονός που σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και την άριστη ποιότητα υπηρεσιών από τους επαγγελματίες της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Κύπρου οδήγησαν στην περαιτέρω εξέλιξη και ενδυνάμωση της κυπριακής ναυτιλίας.
Παρόντες στην εκδήλωση για το κυπριακό νηολόγιο ήταν ο πρέσβης της Κύπρου Σταύρος Αυγουστίδης, ο γενικός διευθυντής του υφυπουργείου ναυτιλίας Δρ. Στέλιος Χειμωνάς, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών Ανδρέας Χατζηγιάννης και τα στελέχη του κυπριακού νηολογίου στον Πειραιά ‘Αδωνης Παυλίδης, Χρήστος Καριτζής και σημαντικά ονόματα της Ελληνικής και Κυπριακής ναυτιλίας
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.