Ο Βοϊδομάτης (γνωστό και ως “ποτάμι του Βίκου”) είναι παραπόταμος του Αώου. Οι κύριες πηγές του βρίσκονται κάτω από το χωριό Βίκος. Στην διαδρομή του δέχεται και άλλα υδάτινα ρεύματα και τελικά συμβάλει στον Αώο κοντά στην Κόνιτσα. Ο ποταμός έχει συνολικό μήκος 15 χιλιόμετρα.
Η ονομασία του Βοϊδομάτη προέρχεται από τις σλαβικές λέξεις voda (= νερό) και ma (= μάνα), και όχι από την καθιερωμένη παρετυμολογία βόιδι δηλ. βόδι και μάτι (μάτι του βοδιού).
Ο Βοϊδόμάτης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης, καθώς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης. Διασχίζει μία από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας, η οποία έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1973, αυτός του Βίκου Αώου, καθώς και το φαράγγι του Βίκου που αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς.
Κατά μήκος του Βοϊδομάτη συναντώνται ορισμένα από τα ομορφότερα μονότοξα, ηπειρώτικα γεφύρια. Το πιο διάσημο είναι το γεφύρι της Κλειδωνιάς, που βρίσκεται στην έξοδο της χαράδρας του Βίκου.
Ο Βοϊδομάτης είναι κατάλληλος ποταμός για διάφορα αθλήματα ποταμού, όπως κανόε-καγιάκ και ράφτινγκ και έχει αξιολογηθεί με βαθμό δυσκολίας 1 στα 5. Η θερμοκρασία του νερού του ποταμού είναι πολύ χαμηλή ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Η συνηθέστερη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από την γέφυρα της Αρίστης και καταλήγει στο γεφύρι της Κλειδωνιάς που είναι και το τέλος του φαραγγιού του Βίκου.


Είτε με κανό είτε με τα πόδια, το μόνο σίγουρο είναι ότι το τοπίο θα σας ανταμείψει με υπέροχες εικόνες με τη φύση να βρίθει.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!